zondag 18 augustus 2013

Advies

Als je de afgelopen weken het nieuws een beetje volgde, kan het je niet ontgaan zijn dat het in Egypte enigszins onrustig is. Bijna dagelijks vallen er doden in gevechten tussen burgers en politie/leger of tussen groepen burgers onderling.

Egypte is ook een redelijk belangrijke vakantiebestemming, met name diverse badplaatsen aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba. Het kan best zijn dat je een reis daarheen geboekt heb nog voordat de ongeregeldheden in Egypte begonnen. Wat moet je nu? Gewoon gaan of toch maar niet?

Het komt wel eens voor dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken een zogenaamd 'negatief reisadvies' geeft. Zo'n advies is belangrijk, want als je dan je reis afzegt, krijg je op zijn minst het geld dat je al betaald hebt terug, of je kunt een andere reis boeken. Nu raadt het ministerie een reis niet direct af, maar het moedigt ook niet direct aan. NRC-Handelsblad schrijft: sinds gisteravond worden door de Nederlandse regering alle niet-essentiële reizen naar resorts aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba ontraden. Burgers moeten zich volgens het ministerie afvragen of een reis naar Egypte noodzakelijk is. Als mensen toch besluiten om naar het Arabische land af te reizen, is het zaak om de reis zorgvuldig voor te bereiden.

Wat moet je met zo'n advies?  Als je na een jaar hard werken van je verblijf in Sharm el sheikh  wilt genieten zul je al gauw geneigd zijn die reis essentieel te vinden. Ik ben één keer naar een Arabisch land geweest (Marokko) en die reis was zorgvuldig voorbereid. Maar mijn reizen naar Zweden of Engeland waren ook altijd zorgvuldig voorbereid, zelfs mijn wandel- of fietstochten door Nederland.

De ANVR besloot gisteravond op basis van het "onduidelijke" reisadvies dat reizen naar hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba gewoon kunnen doorgaan. De ANVR zal toch ook wel goed nagedacht hebben, denk ik dan. Maar ik denk ook: Ik ben oud en wijs genoeg om zelf na te denken over wat ik in de krant lees of op tv zie. Ik zou helemaal geen advies nodig hebben. Het zal nu wel rustig zijn in die resorts aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba. Het was op 9 september 2001, om een uur of acht 's ochtends, ook rustig in New York.