zaterdag 21 november 2009

Vervuiling

Wat hebben een modem, de afvoerbuis van de gootsteen en onze aderen gemeen? Ze kunnen verstopt raken. Daar ben ik gisteren dankzij een advies van goede vriend en trouw Beggartalklezer John achter gekomen.

Wat was het geval? Donderdagavond had ik nog vrij laat zitten internetten. Daarna had ik volgens de regelen der kunst mijn pc afgesloten. Voor het internetten gebruik ik Internet Explorer (IE), Firefox en Googel Chrome, vaak alle drie tegelijk. Gisterochtend startte ik Firefox om Beggartalk te publiceren. Firefox wilde niet. Ik startte IE. IE wilde ook niet. Ik startte Chrome. Chrome wilde wel, dus ik kon Beggartalk publiceren. Het merkwaardige was dat precies een week geleden dezelfde situatie zich had voorgedaan, maar toen werkte na een tijdje, om voor mij onnaspeurbare redenen, IE en Firefox ineens wel weer. Dat gebeurde gisteren niet spontaan.

In noodgevallen qua pc kan ik altijd een beroep doen op John, maar op vrijdag kan ik dat niet te vroeg doen, want dat is zijn vrije dag en dan slaapt hij graag lang door. Voor alle zekerheid belde ik dus maar eens met de helpdesk van KPN, al vermoedde ik al dat die er weinig aan kon doen. Ik kon immers gewoon verbinding maken met het internet. Een overigens alleraardigste medewerker zei niet meteen "Daarvoor moet u niet bij ons wezen.", maar was zelfs bereid nog enkele dingen met mij door te nemen. Maar die werkten dus niet.

Rond het middaguur had ik John aan de lijn. Na enige uitleg stelde hij voor:
- sluit de pc af;
- haal de stroom van de modem af;
- sluit na een minuut of vijf de modem weer op het elektriciteitsnet aan;
- zet de pc aan;
- maak via IE en/of Firefox verbinding met het internet.
Ik volgde die procedure nauwgezet en "Bingo!" Alles werkte weer.

Voor de verklaring: zie boven. Kennelijk laat het internetten elektronische restjes in de modem achter die hetzelfde effect hebben als cholesterol in onze aderen, of vet in de afvoerpijp. Mocht je ook eens zo'n probleem hebben, dan weet je nu de oplossing.

Wat ik wel vreemd vind: waarom weten ze dat niet bij KPN die mij die modem geleverd heeft?
x