donderdag 13 februari 2014

Corpsballen

Roelien Dekker, volgens Linkedin "Procesadviseur, Healer, Schrijver" schrijft een brief naar de Volkskrant en dat wordt de 'brief van de dag'. Omdat het hondenweer is, keek ik afgelopen weekeinde wat verveeld met een half oog naar het Nederlandse schaatsfeestje in Sotsji. Een camera zoomt in op twee overdreven juichende mannen van middelbare leeftijd die hun corpsballentijd nooit zijn ontgroeid.

Roelien wekt niet de indruk een liefhebster van/kijkster naar schaatsen te zijn. Dat is haar goed recht, maar als je de pest in hebt omdat het hondenweer is en je kijkt min of meer toevallig naar een schaatswedstrijd, bevind je je niet helemaal in de juiste stemming om een weloverwogen brief te schrijven. Die "twee overdreven juichende mannen" zijn Willem-Alexander van Oranje-Nassau en minister-president Mark Rutte. Roelien had ook kunnen schrijven 'drie overdreven juichende mannen', want op de foto bij haar brief zie je ook Camiel Eurlings, ex-minister van Verkeer en Waterstaat, huidig president-directeur van de KLM en lid van het IOC. Hij juichte braaf mee. Aan hun zijde bevindt zich een lekker blond 'mokkel', zoals het hoort. (...) In godsnaam, je bent koning, je bent minister-president, trek een pak aan, en gedraag je!

De scene die Roelien beschrijft heb ik 'live' gezien, want ik zie al het schaatsen in Sotsji. Ik ben republikein, geen aanhanger van de VVD en vlieg net zo lief met een andere maatschappij dan de KLM, maar ik heb me niet geërgerd aan het gedrag van die drie mannen en dat 'blonde mokkel'. Ik heb niks met 'dress codes' en had echt niet verwacht dat die mannen in een krijtstreepkostuum en 'dat mokkel' in een mantelpakje op de tribune zouden zitten. Ze juichten niet anders of overdrevener dan andere Nederlandse supporters op de tribune en ze deden dat ook nog eens 'qualitate qua'. Ze gedroegen zich, kortom, zoals iedereen, behalve Roelien, verwachtte. De Nederlandse schaatsers, of ze nu een medaille wonnen of niet, vonden het, volgens mij, prachtig.

Ik weet niet of die 'corpsballen' en 'dat mokkel' 18 februari nog in Sotsji zijn, maar als dat zo is, raad ik Roelien aan niet naar het schaatsen te kijken, want dan winnen de Nederlandse schaatsers weer goud, zilver en brons. Dit maal op de 10.000 m en dan gaan alle Nederlandse supporters opnieuw uit hun dak.x