donderdag 11 februari 2016

DOWNTOWN


Heb ik het hier al eens gehad over al die toeristen die naar Amsterdam komen, waardoor het volgens veel inwoners, vooral van de binnenstad, en ook volgens het stadsbestuur, veel te druk wordt? Ja, zeker heb ik het daar al eerder over gehad en vandaag doe ik het weer, want gisteren had Eberhard van der Laan het er weer eens over, tegen Het PAROOL. Amsterdammers vinden al dat er niet meer hotels moeten komen en dat het op veel dagen te druk is. Dan moeten wij selectiever zijn.

Ebehard maakt veel promotie voor Amsterdam in allerlei buitenlanden, maar voor hem is het wel duidelijk: Amsterdam heeft de burgemeester niet nodig om nog meer toeristen te trekken. De stad is al zo druk. En niet alleen in de zomer of op zaterdag, nee: het is altijd druk. Over tien jaar komen er 23 miljoen bezoekers naar de stad, is de verwachting, want steeds meer Chinezen en Indiërs gaan op reis en daar zijn er heel veel van.

De oplossig van het probleem is simpel: laat de rest van Nederland meegenieten van die enorme toeristenstroom naar Amsterdam. Die toeristen kunnen net zo goed in Rotterdam slapen als in Amsterdam. Utrecht of Haarlen mag ook. "Mijn collega Ahmed Aboutaleb van Rotterdam stelde voor om van de treinrit een culturele belevenis te maken, met muziek en artiesten. Dat een toerist dan een rondje Randstad kan maken. Een geweldig idee." Ahmed schijnt ze zelfs gratis te willen laten reizen. Wilders zal wel zeggen: 'Wel ja, gaan zelfs de rijke buitenlanders gratis van onze voorzieningen profiteren.'

Het achterliggende idee had ik jaren geleden al door. Als men mij in het buitenland vroeg waar ik vandaan kwam, zei ik nooit "Nederland", maar "Amsterdam". Dat leek me wel zo duidelijk. Toeristen gaan ook naar Amsterdam. De rest van Nederland is voor hen in feite niet meer dan een buitenwijk van Amsterdam. Op z'n Amerikaans gezegd: Amsterdam is het 'downtown' van Nederland. Wen er maar vast aan, als je geen Amsterdammer bent.