dinsdag 10 april 2012

Quiz

"Onderzoekt alle dingen en behoudt het goede." schreef Paulus in zijn eerste brief aan de Tessalonicenzen. Die uitspraak indachtig keek ik gisteren naar "De grote Jezus Quiz" bij de EO op Nederland 3. Bij de EO zijn ze naar mijn gevoel door het dolle heen. Eerst presenteren ze, samen met de (paapse!) RKK 'The Passion' en dat was zo'n succes dat ze er meteen maar even een quiz tegen aan gooiden, waarin twee teams van vier BN'ers (d.w.z. bekend bij de jongeren in ons land, ik herkende er maar drie van de acht) allerlei vragen over Jezus moesten beantwoorden. Dat riekt naar een onderzoek naar Bijbelkennis en daar scoor je natuurlijk niet mee. Dus de EO liet een bekende judoka als DJ optreden die vragen over in de verte aan Jezus gerelateerde popsongs stelde, aan de hand van geluidsfragmenten.

Tussen de bedrijven door lieten twee meisjes die ooit in een of ander flutprogramma optraden zien dat ze nauwelijks iets van het toch redelijk bekende lijdensverhaal wisten en waren mensen uit het grote publiek te zien die nog minder wisten. Er was zelfs iemand die Pasen met de Dodenherdenking associeerde.

Het mooiste onderdeel van het programma was dat waarin de BN'ers met in hun handen 5 broden en twee vissen over het water moesten lopen. De opdracht getuigde niet van Bijbelkennis. Hier immers werden twee verschillende kunststukjes van Jezus gecombineerd, die volgens de Bijbel bij verschillende gelegenheden plaatsvonden. Natuurlijk liepen die quizdeelnemers niet echt op het water, maar op een balk net onder de oppervlakte. Met een beetje 'special effects' hadden ze ook nog wel de wonderbare spijziging kunnen nadoen. Wie kan er met die vijf broden en twee vissen de meeste mensen een voldoende maaltijd bezorgen?

We mogen blij zijn dat er geen fundamentalistisch christelijke variant van Al Qaida bestaat, want dan zouden inmiddels al enkele diep geschokte en beledigde oud/gereformeerden en/of Gereformeerde Bonders de burelen van de EO hebben opgeblazen en zou je de eerstvolgende EO-jongerendag ook op je buik kunnen schrijven, om een bloedbad te voorkomen.

Als BNN, altijd in voor een geintje, dit programma had uitgezonden zouden SGP en ChristenUnie erom strijden wie als eerste Kamervragen zou stellen over deze 'godslasterlijke' uitzending. Maar daar denken ze misschien intussen ook: Het kan ons niet schelen wat ze met Jezus doen, als ze Zijn naam maar correct spellen.
x