zondag 4 december 2016

MISDRIJF

Je moet moord niet verbieden, je moet niet-moorden belonen en goede voorlichting geven over de nadelige aspecten van moord. Als ik dat zou bepleiten, zou ik vrij algemeen als behoorlijk gestoord beschouwd worden. En terecht.

De overheid denkt dat je het gebruik van de telefoon tijdens het autorijden of fietsen kunt terugdringen door een campagne. Een verbod zou nauwelijks te handhaven zijn. In Trouw lees ik: Onder het motto 'Daar kun je mee thuiskomen', wordt chauffeurs geadviseerd een parkeerplaats op te zoeken om te bellen of te appen. Fietsers kunnen uiteraard ook beter even stoppen voordat ze gaan bellen, sms'en of appen.

Voor het eerst sinds jaren is het aantal dodelijke verkeersslachtoffers weer gestegen en algemeen wordt aangenomen dat dat te maken heeft met het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer. Van de acht miljoen automobilisten gebruikt ongeveer de helft de telefoon weleens in de auto.

Je zult mij niet gauw betrappen op het bepleiten van strengere straffen. Hier wil ik graag een uitzondering maken. Nu is handheld bellen in een rijdende auto (als chauffeur) een overtreding waarvoor een boete wordt gegeven. Wat mij betreft wordt elk ander gebruik  van een telefoon dan handsfree bellen door een chauffeur, of scooter-, motor- of fietsgebruiker een misdrijf waarop een gevangenisstraf van minimaal enkele maanden staat. In elk geval waarin voor het gebruik van het vervoermiddel een rijbewijs vereist is, komt als bijkomende straf het intrekken van het rijbewijs voor minimaal een jaar.

Ja, Evert, jij hebt makkelijk praten. Je kan niet eens autorijden en fietsen doe je zeker ook niet veel meer? Klopt allemaal en bovendien en vooral ben ik niet verslaafd aan mijn mobieltje. Ik heb het dag en nacht onder handbereik, niet omdat ik altijd bereikbaar wil zijn, maar omdat ik altijd iets of iemand wil kunnen bereiken, bijvoorbeeld 112 of de huisarts(enpost). Als ik gebeld wordt terwijl ik rondrij in mijn scootmobiel (die echt niet vreselijk snel gaat), stop ik voor ik reageer. Dat ik in het winkelcentrum nog niet tegen bellende/sms'ende/appende voetgangers ben aangeknald, heben ze helemaal aan mij te danken. Ik ben op hen verdacht en ontwijk ze.