maandag 26 augustus 2013

Herfst

Het staat niet onomstotelijk vast dat er een aanval met gifgas heeft plaatsgehad in Damascus, laat staan dat het zeker is dat het Syrische bewind een aanval met gifgas heeft gepleegd. Op de website van de NOS lees ik: Syrische troepen hebben woensdag chemische wapens gebruikt bij hun aanval op oostelijke wijken van Damascus. Het Britse persbureau Reuters meldt dat de Verenigde Staten en Europese landen voorlopig die conclusie trekken. Ze baseren zich op informatie van verschillende westerse veiligheidsdiensten. (Onderstreping toegevoegd.) Op basis dus van voorlopige conclusies brengt Amerika intussen kruisraketten zo dicht mogelijk in de buurt van Syrië. Voor je het weet worden ze nog gebruikt ook.

We hebben het al vaker gezien dat Amerika wapens en troepen inzette om in een ander land zaken naar eigen inzichten te regelen. Denk bijvoorbeeld aan Irak en Afghanistan. Gaat het daar intussen helemaal goed? Ik heb de indruk dat dat wat tegenvalt. Ik zou het huidige Syrische regime niet graag steunen, maar de oppositie bestaat ook niet uitsluitend uit frisse figuren. Toen het Amerika zo uitkwam heeft het ook de Taliban gesteund. Je moet er niet aan denken dat dankzij Amerikaans ingrijpen soortgelijke types ook in Syrië aan de macht komen.

We waren ook zo enthousiast over de ontwikkelingen in Tunesië, Libië en Egypte. We hadden het over  'Lente'. Het lijkt daar inmiddels al weer 'Herfst' geworden te zijn.
x