maandag 17 november 2008

Fascisme

Tegelijk met de presidentsverkiezingen werden in diverse Amerikaanse staten volksstemmingen gehouden over allerlei onderwerpen. In Californië, Florida en Arizona werden referenda gehouden over het het homohuwelijk, of zoals dat in Amrika genoemd wordt 'same sex marriage'. In de drie staten was een meerderheid vóór het verbieden van het homohuwelijk. In Californië hebben overigens, ten gevolge van een uitspraak van het (Californische) Hooggerechtshof inmiddels al ruim 18.000 van die huwelijken plaatsgevonden.

Toevallig ontving ik deze week via e-mail de (gratis) 'Skeptic's Dictionary Newsletter', waarin een artikel staat over 'Religieus fascisme' in de VS. Nog altijd weten in een land waar kerk en staat formeel gescheiden zijn conservatieve christenen hun opvattingen op te leggen aan de gehele bevolking. De schrijver van het artikel merkt terecht op dat als deze mensen consequent zouden zijn, ze ook echtscheiding zouden moeten willen verbieden. Daar is de Here God namelijk ook geen voorstander van.

Even terecht wijst de schrijver erop dat deze conservatieve groeperingen op allerlei terreinen vaak sterk gekant zijn tegen bemoeienis van de overheid. Maar juist op terreinen als het homohuwelijk, de evolutietheorie en de abortus - om een paar christelijke stokpaardjes te noemen - moet de overheid strenge, beperkende regels stellen.

Barack Obama is tegen het homohuwelijk, maar ook tegen een (grond)wettelijk verbod ervan. Hij is wel voor het verlenen aan homostellen van diverse rechten die echtparen 'automatisch' hebben. Waar het op lijkt is dat hij niet hardop durft te zeggen wat hij werkelijk wil, omdat dat stemmen kost. In Californië stemde 57% van de zwarte kiezers tegen het homohuwelijk, tegen 52% van de bevolking totaal. Een lang gediscrimineerde bevolkingsgroep ziet er geen been in andere bevolkingsgroepen op andere terreinen te discrimineren.

President Clinton wilde destijds het verbod op homoseksualiteit in de krijgsmacht afschaffen. Hij kwam niet verder dan de regeling 'don't ask, don't tell': wij vragen niks, als jij niks vertelt.

Het eerste amendement van de Amerikaanse Grondwet begint aldus: "Congress shall make no law respecting an establishment of religion". Dat zouden die religieuze fascisten nog eens moeten lezen.