zondag 14 juni 2009

Energieblokkade

In mijn familie komt één ziekte vrij veel voor: hyperthyreoïdie, oftewel een te snel werkende schildklier. Mijn moeder, twee zussen, mijn oudste broer, zijn jongste dochter en ik. Hoe kom je daar vanaf? Simpel: extra jodium innemen en sojamelk drinken. Helaas wisten mijn familieleden en ik niet dat het zo simpel was. We lieten ons door huisartsen en endocrinologen op een dwaalspoor brengen. We slikten medicijnen, mijn oudste zus liet zich opereren en ik was - na recidive - zo idioot om radioactief jodium te slikken.

Ik werd opmerkzaam gemaakt op een artikel in het Amerikaanse weekblad 'Newsweek', waarin die simpele behandelmethode werd genoemd. Zij werd gepropageerd in de talkshow van Oprah Winfrey. Het artikel in 'Newsweek' ging dan ook over Oprah.

Als ik het goed begrepen heb, komt Oprah in de Verenigde Staten in de rangorde van belangrijke en geloofwaardige personages direct na God, maar nog vóór de president. Miljoenen tv-kijkers hangen aan haar lippen en vinden alles prachtig wat Oprah prachtig vind. Ze is niet alleen immens populair, ze is ook immens rijk: een geschat vermogen van 2,5 miljard dollar. Haar tv-show is ook in Nederland (werk)dagelijks te zien, bij RTL4. Met sombere regelmaat en groot enthousiasme ontvangt Oprah in haar show gasten die opvattingen te berde brengen die, om het wat voorzichtig uit te drukken, niet voor 100% gedeeld worden door de medische wetenschap.

'Skeptimedia', een website gelieerd aan de 'Skeptic's Dictionary' noemt haar "(...) the most dangerous woman in the world. Her medical advice alone could be killing and maiming thousands daily." Oprah laat haar gasten vertellen dat vaccinatie bij kinderen leidt tot autisme. Hormooninjecties leiden tot eeuwige jeugd. HPV-vaccinatie (tegen baarmoederhalskanker) kan tot de dood leiden. Seksueel overdraagbare kankerveroorzakende ziektes bestrijd je door het eten van gezonde voeding. Een snelle facelift krijg je met radiostralen. "In Oprah's wereld gaan gevoelens altijd vóór ratio, intuïtie altijd vóór wetenschap en hoop altijd vóór feiten."

De endocrinoloog in het Academisch Ziekenhuis Leiden vertelde mij destijds wat de oorzaak van hyperthyroïdie is: mijn lichaam maakte schildklierautoantistoffen aan, waardoor die schildklier maar bleef doorgaan met het aanmaken van thyroxine, het hormoon dat onze stofwisseling regelt. (Ik zat als het ware mezelf op te branden: in een tijd van ongeveer drie maanden viel ik 17 kilo af; bij het 's ochtends wakker worden had ik een hartslag van 140 per minuut; de uitdrukking "op je bolle ogen" was letterlijk op mij van toepassing.) Een 'deskundige' die bij Oprah te gast was zag dat heel anders: afwijkingen van de schildklier worden veroorzaakt door een 'energieblokkade', die op zijn beurt veroorzaakt wordt door het "levenslang inslikken van woorden die je heel graag zou willen uitspreken". In plaats van woorden had ik dus sojamelk moeten slikken.

Het was een echte arts (een gynecologe), Christiane Northrup, die in Oprah's show vertelde over het verband tussen HPV-vaccinaties en overlijden en die aanraadde liever een dieet te volgen dat tot immuniteit zou leiden. Ook in Nederland hebben veel meisjes, onder invloed van die verhalen, zich niet laten inenten. Inmiddels heeft diezelfde arts tegenover 'Newsweek' toegegeven dat ze er niet zeker van is dat HPV-vaccinaties mogelijk tot de dood leiden. Zij zal meisjes niet afraden zich te laten vaccineren. Oprah heeft haar niet uitgenodigd haar standpunt nog eens in de show toe te lichten. Ik vrees dat niet alle enthousiaste Oprahkijkers even enthousiaste lezers van 'Newsweek' zijn.
x