zondag 19 oktober 2014

Verzekeren

Het is moeilijk Nederlands medisch personeel naar gebieden te sturen waar ebola heerst. Verzekeraars willen geen verzekering afsluiten voor de vergoeding van de hoge kosten van repatriëring bij mogelijke besmetting.

Ik heb tot mijn verwonderng onze regering nog niet horen zeggen: 'Dan maar geen verzekerering, die kosten dragen wij wel.' In westelijk Afrika zijn al duidenden ten gevolge van ebola overleden en er zullen nog velen volgen. Dat kan best een hoop geld gaan kosten, maar mensen redden van een vreselijk lot doen wij graag. In Irak kunnen nog velen het slachtoffer worden van het moorddadig optreden van IS. Maar na enige aarzeling stuurden wij acht F16's (zes actieve, twee reserve) naar Jordanië, van waaruit ze IS in Irak gaan bestoken. 

In het Algemeen Dagblad las ik: De Nederlandse F-16's beschikken over infrarood-gronddoelraketten en lasergestuurde bommen, Mavericks. Die laatste zijn ook gisteren ingezet. Kosten: enkele duizenden tot soms wel 20.000 dollar per stuk, zegt militair historicus Christ Klep. Die F16's zijn al enkele keren in actie geweest, waarbij al diverse bommen zijn afgevuurd. Daarbij is, naar ik aanneem, aardig wat kerosine verstookt en en dan zijn er nog allerlei andere (personele en materiële) kosten. Ik heb het idee dat als we het geld daarvoor aan de bestrijding van ebola zouden besteden, het 'rendement' (geredde mensenlevens) groter zou zijn. En 'collateral damage' zou er ook niet zijn.