woensdag 25 oktober 2017

VERDIENEN

Het is al weer zo'n tien jaar geleden dat de financiële crisis over ons heen kwam. Ik heb nauwelijks verstand van financiën, maar als ik het goed heb was een belangrijke oorzaak van de crisis dat op de hypotheekmarkt allerlei complexe financiële producten geïntroduceerd werden. Een andere niet onbelangrijke oorzaak was het, met name in de VS, vrijwel volledig ontbreken van enig overheidstoezicht op deze markt.

Er zijn nog altijd mensen die spaarcentjes hebben. Door de lage rentestand leveren die vrijwel niets op en veel mensen betreuren dat. Nu zijn er ook altijd mensen die je best willen helpen bij het (meer) rendabel maken van je spaarcentjes. Zelfs in de TV-commercials komen ze op je af. Je kunt beleggen in vakantiewoningen of in (de gebouwen van) supermarkten. Voor je het weet heb je een rendement van 8%.

Ik zie het voor me: nog even en het piramidespel zal zich weer aandienen en hele volksstammen beleggers zullen er weer intrappen. En er zijn vast al weer slimme jongens bezig te bedenken wat voor handige constructies ze kunnen bedenken om onnozele spaarders van hun spaarcentjes af te helpen.