maandag 23 februari 2015

SYNDROOM

Hij is wel zo'n beetje de bekendste priester van Nederland: Antoine Bodar. Hij is vaak in talkshows te zien en horen als er weer eens iets over de kerk van Rome moet worden duidelijk gemaak. In (de digitale) Trouw van gisteren was een opmerkelijk essay van zijn hand te lezen. De kop boven het essay zet de toon: Franciscus, de overschatte paus. Die kop sprak me meteen aan, omdat die weergaf wat ik voelde als er weer zo'n 'juichend' artikel over  de huidige paus verscheen.

Ik noem het het 'Obamasynsroom'. Obama werd, vanaf het moment dat hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap de hemel in geprezen. Zijn belangrijkste eigenschap was dat hij een zeer goed spreker was, die vage dingen als 'change' beloofde. Hij had ook nog het voordeel dat iedereen het goed zou doen in vergelijking met zijn voorganger, George W. Bush. Maar wat voor geweldigs heeft Obama nu in feite gepresteerd, afgezien van een half geslaagde verandering in de collectieve gezondheidszorg? Obama, de overschatte president.

Wat heeft Franciscus tot nu toe voor bijzonders gedaan? O, ja, hij is zo lekker 'gewoon'. Als je heel erg conservatief rooms bent, zul je hem wel progressief vinden, maar verwacht van hem geen wezenlijke verandering in de rooms-katholieke leer. Net als zijn voorgangers is hij tegen abortus en euthanasie. Net als Obama wordt hij zwaar overschat.