zaterdag 5 december 2009

Blijven

Moeten de Nederlandse troepen nou wel of niet nog wat langer in Afghanistan blijven dan we een tijdje geleden met ons allen hadden afgesproken? De Amerikaanse 'commander in chief' stuurt er voorlopig in ieder geval nog eens 30.000 man extra heen en zou het fijn vinden als zijn bondgenoten dat voorbeeld zouden volgen. Hij heeft nog geen formeel verzoek ingediend. Nee, dat haalt je de koekoek. Daarom heeft hij Joseph Biden met Jan Peter laten bellen.
"Jan Peter, wat zouden jullie doen als, let wel: ik zeg als, Barack zou vragen of jullie nog wat langer in Afghanistan zouden willen blijven?"
"Nou ... eh ...Joe, dat ... eh...ligt een beetje gevoelig hier. Ik persoonlijk zelf zou wel willen en Maxime, je weet wel, zou er zo nog een paar extra sturen. Maar ja, je zit hier altijd te regeren met andere partijen samen, hè, en die socialisten zeggen dat ze niet willen, want we hadden afgesproken tot ergens in 2010."
Amerika dient pas een formeel verzoek in als na veel gelobby en druk - daar was Joseph Biden dus mee bezig - duidelijk is dat uiteindelijk een meerderheid in de Tweede Kamer toch vóór een langer verblijf is. Zit die kans erin? Natuurlijk! De ChristenUnie aarzelt, dus die heeft nog maar een klein zetje nodig. En bij de PvdA hebben ze ook wel eens last van 'voortschrijdend inzicht'. Zo noemen ze het dan. In werkelijkheid gaat het zo: "Als wij (de PvdA) nou toch akkoord gaan met langer blijven, wat krijgen we dan van jullie (het CDA) terug?" Ik doe hier geen voorspelling, maar zo'n gang van zaken zou mij niet verbazen.

Wat ik ervan vind? Dat kun je hier lezen.
x