donderdag 8 december 2016

INTOCHT

In mijn jeugd was Kerstmis nog vooral een christelijk feest, waarop wat meer aan het eten werd gedaan. Cadeautjes waren er nog niet bij. Die kreeg je van Sinterklaas.

In Amerika krijg je de cadeautjes bij de Kerstdagen van Santaclaus en omdat het Amerikaans is moeten wij dat dus ook doen. Daar moet dan, vindt men hier en daar, toch een wat Nederlands tintje aan gegeven worden en wat organiseren we dan? Precies: een OFFICIËLE (jawel!) intocht van de Kerstman. Zo komt er in Maastricht eentje aan per stoomtrein. Die hebben er dus niets van begrepen. Santaclaus beweegt zich voort per arreslee die wordt getrokken door een rendier (Rudolph, the rednosed reindeer). Maar goed, hij gaat wel per slee van de trein naar de Kerstmarkt op het Vrijthof. Daarmee wordt al aangetoond dat we hier met een duidelijk commercieel getinte activiteit van doen hebben, al denkt Ineke Strouken, directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, daar volgens de Telegraaf wat genuanceerder over: Volgens Strouken is er steeds meer belangstelling voor grote openbare feesten met optochten en lichtjes. "Maar zo’n feest moet dan wel betekenis hebben en een historisch verhaal. Zo’n evenement kan de sociale cohesie versterken en de eigen identiteit benadrukken. Daar zijn mensen naar op zoek."

Ik heb het idee dat 'we' onze eigen identiteit (wat die dan ook is) eerder met een Sinterklaas benadrukken dan met zo'n naar obesitas neigende Kerstman. Ik zit niet echt te wachten op cohesie met mensen die de Kerstman leuk vinden. Er is trouwens een voordeel van de Kerstman boven Sinterklaas: hij wordt niet begeleid door zwarte knechten, wat een hoop nationale discussies scheelt.

Strouken zei ook nog: "Het zou inderdaad best een nieuwe traditie kunnen worden. Maar het moet dan wel betekenis hebben. De commercie maakt enorm veel gebruik van tradities, maar als die tradities geen functie meer hebben, verdwijnen ze weer." Wat voor betekenis heeft die Kerstman eigenlijk? De commercie heeft geen enkele behoefte aan betekenis. Die wil euro's zien.