zondag 5 juli 2020

TIMESLOT

Sinds het stoppen van DWDD, eind maart dit jaar, werd naarstig gezocht naar een vervangende talkshow. Aldus het AD.

De NPO en BNNVARA zijn er intussen uit: Fidan Ekiz en Renze Klamer gaan per 31 augustus het nieuwe DWDD presenteren. Fidan kende ik al een tijdje van Op1 op zondagavond, van Renze had ik nog nooit gehoord, maar hij schijnt zeer veelbelovend te zijn. Na enig zoeken kwam ik erachter dat hij al een jaar lang de talkshow presenteerde, die eerst Laat op vrijdag heette, maar nu Op vrijdag. Je zou haast denken dat hij al een beetje begon te denken aan of te hopen op een talkshow die wat eerder op de avond uitgezonden zou worden.

Het uurtje tv tussen zeven en acht uur op alle werkdagen schijnt een zeer gewild timeslot te zijn.  Dat was het in ieder geval de laatste bijna 15 jaar vanwege 'De wereld draait door' oftewel DWDD. Dat was populair vanwege Matthijs van Nieuwkerk, die wat mij betreft de meest irritante talkshowhost van de Nederlandse tv was. Renze wordt hier en daar wel 'de nieuwe Matthijs van Nieuwkerk' genoemd. Als hij dat gaat waarmaken, hoef ik die nieuwe talkshow niet te zien.

Wat mij ook irriteerde aan DWDD was, dat het vaak op een filiaal van STER & Cultuur leek. Er ging bijna geen uitzending voorbij of er werd een nieuw boek gepresenteerd ("Morgen in de winkel.") of een nieuwe cd, of een acteur, musicus of cabaretier mocht vertellen wanneer hij met zijn/haar nieuwe programma in de theaters zou staan.

Waarom moet dat o zo gewilde timeslot eigenlijk zo nodig met een talkshow gevuld worden? Ik ben een groot liefhebber van tekenfilms (die ze tegenwoordig animatiefilms noemen) als The Road Runner, Bugs Bunny, Tom en Jerry. Dat mag ook wel eens afgewisseld worden met filmpjes van Stan Laurel en Oliver Hardy.

Pluspunt van het duo is dat geen Amsterdammers zijn. Ze zijn meer gelieerd aan Rotterdam. Dat vindt de NPO wel fijn omdat die na DWDD af wil van de kritiek dat een talkshow te veel ruikt naar de Amsterdamse grachtengordel. Waar komt die kritiek dan vandaan en waarop is die gebaseerd? Kwamen er teveel gasten uit de Grachtengordel? Kwamen de geopperde standpunten/ideeën teveel overeen met die welke men in de Grachtengordel wordt verondersteld te huldigen?