zondag 23 juli 2017

SLAGERIJ

De toekomst van Slagerij Woorts in de Maasstraat in Zuid is onzeker; de verhuurder wil het pand verbouwen, koppelen aan een bedrijfsruimte ernaast en voor een aanzienlijk hoger bedrag verhuren. Normaliter zou een bericht als dit in Het PAROOL mij niet veel doen, alleen in algemene zin: weer zo'n vastgoedeigenaar die gebruik (of misbruik?) maakt van de overspannen vastgoedmarkt in Amsterdam.

De slagerij (X) ligt niet alleen in de Maasstraat, hij ligt op de hoek van Maasstraat en de Jekersraat. In die Jekerstraat ben ik opgegroeid (X).


Toen was daar al een slagerij en omdat ik, net als mijn broers en zussen, vaak boodschappen moest doen, kwam ik daar ook nog al eens. Het was een ietwat bijzondere slagerij. In tegenstelling tot de meeste slagerijen lagen de magere of doorregen runderlappen, de biefstukken, de karbonades en wat voor stukjes er allemaal van koeien en varkens afgesneden kunnen worden, niet in groten getale klaar in een vitrine. Nadat de klant zijn/haar wens kenbaar had gemaakt, werd een groot stuk vlees uit de koelkast gehaald, waar de benodigde stukjes van afgesneden werden. Daarna verdween het grote stuk weer in de koelkast. Je kon ook een vers afgesneden stuk vlees tot gehakt laten malen.

Een hang naar nostalgie is niet mijn meest kenmerkende eigenschap. Maar als ik lees "Het zou erop neerkomen dat de huur vier keer zo hoog wordt als nu. Dat is voor een zaak als de onze niet op te brengen," zegt Peter Woorts (58). Daarmee zou Slagerij Woorts het zoveelste slachtoffer zijn van de hysterische stijging van vastgoedprijzen., wordt ik wel een beetje boos en weemoedig.