zaterdag 25 mei 2013

Integer

Nog een paar dagen en alle VVD'ers die ergens bezig zijn ons land, een provincie of een gemeente te besturen hebben schriftelijk verklaard integer te zijn. Nu maar hopen dat de andere partijen dit goede voorbeeld van de VVD zullen volgen, want men wil er graag zeker van zijn dat we niet bestuurd worden door een stelletje gajes

Volgens de dikke Van Dale is integer "onschend-, onkreukbaar". Misschien ben ik wat ouderwets, maar volgens mij hoor je dat niet van jezelf te zeggen, maar mag je hopen dat anderen dit van jou zullen zeggen en dat ze dit dan nog menen ook. Er is volgens mij ook een tijd geweest dat iedereen er gewoon van uitging dat bestuurders integer waren. Mocht dan een keer blijken dat we ons collectief vergist hadden, dan was het minste wat er gedaan werd die bestuurder uit zijn functie ontslaan en als die het wel heel erg bont had gemaakt, kon justitie ook nog een duit in het zakje doen.

Er zullen altijd mensen zijn die denken dat ze zich kunnen bevoordelen door een publieke functie na te jagen. Die zullen er geen enkele moeite mee hebben schriftelijk te verklaren dat ze buitengewoon integer zijn. Als ze dan een keer verdacht worden van niet-integer gedrag en daardoor, bijvoorbeeld, niet meer op een kieslijst komen te staan, komen ze er dan vanaf met te zeggen: Maar ik heb toch verklaard integer te zijn? Nou, mijn reactie zou zijn: Dat maken wij wel uit.
x