zaterdag 30 september 2017

SCHATTIG

Amsterdam heeft meer te bieden dan de Grachtengordel, veel meer. Ik heb er hier al eens over geschreven. Gisteren las ik in Het PAROOL over een stukje Amsterdam waar ik in mijn jeugd nog wel eens kwam, bijv. als ik naar het Amsterdamse Bos en/of de Nieuwe Meer was geweest. Wat je hieronder ziet is Sloten, aan het zuidwestelijke randje van Amsterdam. Vroeger was het een zelfstandige gemeente, maar in de twintiger jaren van de vorige eeuw werd het bij Amsterdam gevoegd.

Dat gebouwtje uit 1866 is heel bijzonder. Je zou het ook schattig kunnen noemen. Het is/was het kleinste politiebureau van Nederland.


De gemeente wilde al geruime tijd van het kleine politiebureau af, dat sinds 2015 niet meer in gebruik is. Als de gemeente van een gebouw(tje) af wil, dan weet je wat er gebeurt: de slopers aan het werk. Maar gelukkig is er de vereniging Stadsherstel die oude gebouwen opkoopt en restaureert. Voor de aankoop was 50.000 euro nodig. Uiteindelijk haalde de vereniging 52.000 euro op. Dat was vooral mogelijk geworden door de dorpsbewoners zelf die, met benefietloterijen, historische filmmiddagen en filmpjes, zoveel mogelijk geld probeerden op te halen.

Mocht je in de buurt zijn, ga eens kijken. OP 6 oktober vindt de feestelijke opening plaats.