zaterdag 10 september 2011

Terugkijken

Er is niets tegen om af en toe eens terug te kijken naar wat er in een afgelopen periode van vijf, tien, vijfentwintig of honderd jaar gebeurd is. Wat is er veranderd in de wereld, in een deel van de wereld of in een onderdeeltje van een deeltje van de wereld? Een viertal cabaretiers - Jan Jaap van der Wal, Erik van Muiswinkel, Jetty Mathurin en Claudia de Breij - was in de Stadsschouwburg van Amsterdam bij elkaar gaan zitten om van gedachten te wisselen "over de wijze waarop cabaretiers het afgelopen decennium hun vak uitoefenden." Gisteravond kon je het meebeleven op Nederland 2.

Was het leuk, boeiend of interessant? Geen idee, want ik heb er niet naar gekeken. Waarom niet? Vanwege een futiliteit, de titel van het programma: "Lachen na de Twin Towers". Je kan dezer dagen 9/11 natuurlijk overal bijslepen. Ik zag die cabaretiers al diepzinnig kijken na de vraag: "Mag je na 9/11 eigenlijk nog wel lachen? Mogen wij als beroepsgrappenmakers de mensen nog wel aan het lachen maken?" Ik kan me geen medewerkers van IKEA voorstellen die met elkaar gaan zitten praten aan de hand van het thema "Meubels verkopen na de Twin Towers".

Op wereldschaal zijn er natuurlijk relatief maar zeer weinig mensen die op 9/11 een geliefde, vriend(in), collega of bekende hebben verloren. Die mensen zullen vaker en dit jaar meer bij het gebeurde stilstaan. Maar de rest van de mensheid zal er hooguit bij toeval nog wel eens aan denken (of omdat de media er aandacht aan schenken) en dan weer gewoon verder gaan met zijn/haar eigen leventje. Hoe vaak staan we stil bij die honderdduizenden mensen die het slachtoffer werden van die tsunami?

Ik weet het: een tsunami is natuurgeweld waar niemand iets aan kan doen. Op 9/11 ging het om zorgvuldig gepland menselijk geweld: een aanval op de Verenigde Staten met uitsluitend 'collateral damage' en 'collateral casualties'. Wanneer gaan we de 'bijkomende slachtoffers' herdenken van het Amerikaanse (en NATO-)geweld van de afgelopen decennia, waar je op zijn minst enige vraagtekens bij mag plaatsen?
x