zaterdag 27 juni 2015

KUNST

Driedagen lang wandelde hij rond in hartje Amsterdam. In eerste instantie wilde de gevierde Japanse kunstenaar Taturo Atzu 'iets' doen met de buitenurinoirs op de Wallen. Of met de voor hem zo bijzondere grachten. Maar uiteindelijk koos hij toch voor het meest ambitieuze kunstproject: de bouw van een groot panoramaterras op de Oude kerk. Aldus de Volkskrant. Tegenstanders vrezen dat het kunstproject (...) schade toebrengt aan het historische gebouw. Zo gaat het er dan uitzien:
Dat platform ligt dus boven op de kerk en voor de prijs van € 10,00 mag je het betreden en de Walletjes van boven bekijken.

Van beneden af zal het er zo uitzien:
Is dat een artistieke verrijking van het centrum van Amsterdam?

Je moet natuurlijk wel kunstenaar zijn, miscchien wel een 'gevierd kunstenaar' om al na drie dagen rondwandelen te weten wat je moet doen om het centrum van Amsterdam in aristieke zin op te leuken. Ik vraag me echter wel af: heeft het centrum van Amsterdam het echt nodig dat we er een Japanner heen halen om het nog mooier, interessanter, kunstzinniger te maken?

De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam. De mensen die het bouwden wilden, denk ik, niet veel meer dan een plaats voor hun erediensten. Tegenwoordig noemen we het (bouw)kunst. Ik geef direct toe dat ik absoluut geen kennis heb van moderne kunst. Het mag van mij best abstract zijn. Ik zou liever een Mondriaan dan een Jan Steen aan mijn muur willen hebben. Maar ze moeten mij niet willen wijsmaken dat dat platform op de Oude Kerk 'kunst' is, omdat het nu eenmaal bedacht is door een Japanner die door de gezamenlijke kunstcritici tot 'gevierd kunstenaar' is uitgeroepen. Rot even mooi op! Het is een belediging voor iedereen die de Oude Kerk een sieraad voor (het centrum van) Amsterdan vindt.