maandag 27 oktober 2014

Passage

Tijdens de restauratie van het Rijksmuseum is er lang en veel over gesteggeld: moeten fietsers na de heropening weer door de doorgang van Musemplein naar de Stadshouderskade en vice versa kunnen fietsen?


Groot tegenstander van het weer toelaten van fietsers was Wim Pijbes, de grote baas van het museum. En wat lees ik nu in Het PAROOL? Sinds de openstelling voor fietsers, anderhalf jaar geleden, zijn in en rond de onderdoorgang van het Rijksmuseum geen noemenswaardige ongelukken gebeurd.

Zelfs museumdirecteur Wim Pijbes, één van de felste pleitbezorgers van een fietsvrije passage, is nu enthousiast over de fietsers. Hij zegt dat ook hij inziet dat fietsers met veel plezier gebruik maken van de passage.

Het ging er natuurlijk helemaal niet om of fietsers nu met of zonder plezier gebruik zouden maken van de passage. Sinds de heropening ben ik al weer heel wat keren door die passage gefietst, niet vanwege het plezier, want je bent er in een halve minuut wel doorheen, maar het alternatief zou zijn om het Rijksmuseum heen fietsen. Veel fietsverkeer van en naar het centrum gaat via de Spiegelgracht, recht tegenover de fietspasage. Lekker overzichtelijk oversteken dus.

Om het museum heen rijden, dus op andere plaatsen oversteken, maakt dat oversteken alleen maar moeilijker en risicovoller. En waar ter wereld vind je nog een museum van enige naam waar je zo maar doorheen kunt fietsen?