zaterdag 10 augustus 2013

Bang

Moeten we nu bang zijn of niet? Ik bedoel dan: bang voor een terroristische aanslag.Vrij recent werd bekend dat de Amerikaanse National Security Agency (NSA) op grote schaal internetverkeer 'volgt'. Dat was wereldnieuws, dus je mag aannemen dat ze daar ook in Pakistaan, Afghanistan en Jemen kennis van hebben genomen. M.a.w.: leidinggevenden van Al Qaida en daaraan gelieerde groepen weten dat hun e-mailtjes worden meegelezen en hun telefoongesprekken worden afgeluisterd door de NSA. Ik vermoed zelfs dat ze van die praktijken van de NSA op de hoogte waren lang voordat Edward Snowden met zijn onthullingen kwam. Ik kocht in 2001 (twaalf jaar geleden) het boek 'Body of Secrets', dat als ondertitel heeft: Anatomy of the ultra-secret National Security Agency from the Cold War  through te dawn of a new century. Tijdens de Koude Oorlog waren ze dus al druk bezig.

Als je zeker weet dat je telefoongesprekken worden afgeluisterd en je e-mails worden gelezen ga je die media niet gebruiken om opdrachten te verstrekken voor terroristische activiteiten, zeker niet als je daarbij specifieke doelen noemt. Als je dus wel opdrachten geeft en doelen noemt, doe je dat met een doel. Je zaait op zijn minst paniek: de VS sluit een reeks ambassades en consulaten en in navolging daarvan doen andere landen, waaronder Nederland, mee. Hier in Nederland ontstaat zelfs grote onduidelijkheid. Een persbericht van Buitenlandse Zaken, dat alleen op 'Jemen' sloeg, werd gelezen als een waarschuwing voor Nederland zelf. De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding vond het daarom weer nodig om erop te wijzen dat hij geen enkele aanleiding zag om het dreigingsniveau te verhogen.

Hoe dan ook, er werd weer veel heen en weer gepraat over terroristische dreiging en sommige mensen gaan dan toch wat extra opletten en/of zien verdachte dingen. Dan krijg je dus berichten als dit in Het PAROOL: De Leidsestraat in het centrum van Amsterdam is donderdagavond korte tijd ontruimd geweest, omdat er een verdacht pakketje was gevonden. De straat werd afgezet tussen het Leidseplein en de Prinsengracht. Na onderzoek bleek dat het loos alarm was. OK, het openbare leven in Amsterdam was niet merkbaar ontwricht. Maar stel nu eens dat Al-Zawahiri, de chef van Al Qaida, een e-mailtje stuurt naar een willekeurige moslim in Washington D.C., waarin hij zegt dat het tijd wordt een nucleaire lading tot ontploffing te brengen.
x