donderdag 16 juni 2011

2012

Volgend jaar worden de Olympische Spelen in Londen gehouden. Het organiserende comité heeft een dus een logo bedacht waarin voorkomen:
- London;
- 2012;
- de vijf bekende Olympische ringen.
Dat ziet er allemaal heel logisch uit. Het klinkt ook wel logisch dat niet Jan en alleman dat symbool van die vijf Olympische ringen maar mag gebruiken. Het is immers een soort handelsmerk. De kruidenier om de hoek, voor zover die nog bestaat, mag ook niet het logo van AH op zijn waren plakken.

Sinds kort kan ik thuis de BBC ontvangen en ik kijk graag naar het BBC-nieuws. Daardoor werd ik er weer eens op geattendeerd dat ze in het Verenigd Koninkrijk af en toe net zo gek kunnen zijn als hier. Volgend jaar vindt in Londen ook een kunstevenement plaats, tussen de 'gewone' Olympische Spelen en de Paralympics: de 'Great Exhibition 2012'. Nu wil het comité dat de Olympische Spelen organiseert via de rechter de organisatoren van de Great Exhibition verbieden het jaartal 2012 in hun logo te gebruiken. Kennelijk is het merkwaardige idee ontstaan:  "2012" is van ons. Als die gekken nog even doordenken willen ze ook verbieden dat 'London' in logo's wordt gebruikt.

De megalomanen die grote sportgebeurtenissen organiseren maken al uit welke broodjes de toeschouwers mogen eten en welk drankjes ze daarbij mogen drinken. De leveranciers immers betalen een vermogen voor die gunst. Maar wie heeft dat Londense comité het alleenrecht op '2012' verleend en wat is daarvoor betaald?
x