dinsdag 12 juli 2011

Insecten

Wat moet ik met die wetenschap? Dat vraag ik me zelf wel eens af na het lezen van een krantenartikel. Neem nou die kop in de Volkskrant van gisteren: 133 miljard insecten per maand aangereden. Dat zijn er dus 15.996.000.000.000 per jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van medewerkers van Wageningen University.

Zo'n university (dat is een universiteit) doet zo'n onderzoek niet voor niets. Met de uitslag willen ze iets, neem ik aan. Gaat er binnenkort een brandbrief naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu, waarin gevraagd wordt om maatregelen te nemen tegen wat we rustig een massamoord op gigaschaal mogen noemen? Moet de maximumsnelheid teruggebracht worden tot 50 km overal? (Desnoods alleen 's avonds, want dan zijn de meeste insecten op pad.) Weet het Wereldnatuurfonds al welke insectensoorten hierdoor dreigen uit te sterven? Moet Marianne Thieme geen spoeddebat aanvragen? Of moeten we juist blij zijn dat automobiliteit als gunstig bijverschijnsel heeft dat we van veel irriterend gezoem en gesteek verlost worden? De beste mug is een dooie mug, toch? En wie rouwt er om een dode wesp?

Ik heb wat zitten rekenen. Er zijn zo'n 8,7 miljoen auto's in Nederland, die gemiddeld 13.700 km per jaar rijden. Dat betekent dat er per autokilometer 134 insecten gesplasht worden. ('Splashen' is de wetenschappelijk term voor het doodrijden van insecten.)

Ik ben in het geheel niet medeplichtig aan deze massamoord, maar als jij vandaag weer in je auto stapt, sta er dan even bij stil.
x