woensdag 4 maart 2009

Boodschap

Ze zijn er wel, eigentijdse christelijke pastors, zelfs in Amerika. Trouw laat er een aan het woord: De vraag luidt: is zelfbevrediging een toegestane manier van geboortebeperking? "Ha!", zegt pastor Mark. "Dat doet me denken aan Prediker 9: 'Doe wat je hand te doen vindt. Doe het met volle inzet'." Dat mag je best cool noemen, toch? Geen wonder dat Mark Driscoll met zijn preken - in Mars Hill Church in Seatle - volle zalen trekt.

Helaas: als je verder leest, komt er een aap uit de mouw van Mark. Zijn kwinkslag over Prediker mondt uit in een betoog over seks voor het huwelijk (zondig) en de van God gegeven verhouding tussen man en vrouw: een vrouw dient haar man op alle mogelijke manier van dienst te zijn – vooral ook in het echtelijke bed, want anders zou hij wel eens homo kunnen worden. (Onderstreping toegevoegd.)

De internetversie van Trouw geeft je de mogelijkheid door te klikken naar een video van een preek van Driscoll. De video duurt een uur en ik heb hem helemaal uitgekeken. Zo te zien is hij een aardige vent, midden veertig, in spijkerbroek en loshangend hemd met korte mouwen, een simpele kralenketting. Hij praat goed, maakt grapjes en gedraagt zich als een stand up comedian. En hij heeft één duidelijke boodschap: seks is alleen mooi en goed binnen een (heteroseksueel) huwelijk. Punt uit. 'Single' zijn is een 'gave', die je niet met seks buiten een huwelijk moet verpesten. Ik 'geniet' al bijna dertien jaar van deze gave van de Heer.

Het zijn vooral hoogopgeleide jongeren die Driscoll cool vinden. Zij worden aangetrokken door de boodschap die ik in mijn jeugd tijdens de catechisatie te leren kreeg: de mens is, in de woorden van de Heidelbergse catechismus, "onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad". Driscoll is een calvinist van het oude stempel. De Mars Hill Church heeft 150 nevenvestigingen in Canada en Noord- en Midden-Amerika. Halleluja!

Het is mijn ouders, dominees en leraren niet gelukt mij aan te praten dat ik onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad ben. Ik heb wel eens iets goeds en - volgens mezelf - niet heel veel kwaad gedaan. Ik weet wel dat godsdienst veel mensen diep ongelukkig heeft gemaakt, door ze te overtuigen van hun schuld, ze ervan te overtuigen dat als ze per ongeluk iets goed doen, dat niet hun verdienste maar Gods genade is.