dinsdag 3 november 2009

Hotel

Al 43 mensen hebben, volgens Trouw, geboekt voor een verblijf van acht weken op een tropisch eiland en zijn bereid daarvoor één miljoen euro te betalen. Nee, dat is niet een vakantie. Die mensen gaan daar trainen voor de bij de prijs inbegrepen feitelijke vakantie, die drie dagen duurt. Ze gaan niet met hun allen tegelijk, want meer dan vier tegelijk kan niet. Die gaan dan letterlijk een rondreis maken. In 2012 gaan, volgens plan, de eerste.

Trouw heeft het over een verblijf in een hotel, maar het is natuurlijk geen hotel als er maar vier mensen tegelijk kunnen verblijven en een rondreis maken. Het is ook geen luxe camper. Het is een ruimtestation - de initiatiefnemers noemen het 'The Galactic Suite Space Resort' - waarmee je, als je daar tenminste één miljoen euro voor over hebt, minimaal vijftien rondjes om de aarde maakt. (Dan zie je in drie dagen vijftien keer de zon opkomen.) Xavier Claramunt, voormalig ruimtevaarttechnicus, merkt op: Het is niet ondenkbaar dat onze kinderen over vijftien jaar net zo makkelijk een weekeinde ruimte kunnen boeken als een weekeinde elders. Die kinderen moeten dan wel een behoorlijk goed betaald vakantiebaantje hebben, of stinkend rijke ouders. Wie komt er in het Guiness Book of Records van de jongste ruimtevaarder ooit?

Als je nou over een week die jackpot van de Staatsloterij wint, kun je je die reis veroorloven. Je kunt zelfs iemand, op jouw kosten, meenemen. Nu heb ik bij 'vakantie in een resort' allerlei associaties, zoals 'op je wenken bediend worden' en 'lekker eten'. Vergeet het maar. Er gaan twee astronauten mee, maar dat zal dan ook wel het complete personeel zijn. Dat eten komt uit tubetjes en zakjes, vermoed ik. Een jacuzzi zal er niet aanwezig zijn. Je neemt niet, zoals gebruikelijk, een goed boek mee, want lezen is zonde van de tijd. Die moet je, voor dat geld, wel besteden aan het kijken naar steeds datzelfde punt: de aarde. Slapen is goed beschouwd al tijd- en geldverspilling.

Ik heb ook weer een staatslot, maar als ik die jackpot win, ga ik me niet acuut inschrijven. Ik vind één week op een tropisch eiland al ruim voldoende, dus ik ga me zeker niet in een tropisch sportcentrum acht weken lang laten afbeulen alleen om drie dagen naar hetzelfde punt te kunnen staren. Je ziet gewoon wat je elke dag in het NOS-journaal bij de weerberichten kunt zien: wolkenvelden die over de aarde trekken. Big deal!

En dan nog dit:

Trouw maakte me ook opmerkzaam op een leuke website: vaagtaal.nl. Daar kun je de meest ergerniswekkende uitdrukkingen van het afgelopen jaar zien, zoals:
- je ding doen;
- proactief;
- doorcommuniceren;
- dicht bij jezelf blijven;
- zeg maar.
Ik zou daar nog 'respect' en 'naar iemand toe communiceren' aan willen toevoegen.

"Vaagtaal is namelijk een LOA, een door Lezen en luisteren Overdraagbare Aandoening".