donderdag 6 september 2018

VRAAG

Dit kun je lezen bij Wikipedia:

"In 2005 werd hij CEO van de ING Bank in Nederland. In 2007 werd hij benoemd tot Global Head of Commercial Banking Network. Daarna was hij in 2010 Head of Network Management voor Retail Banking Direct & International. Sinds 1 maart 2011 was hij voorzitter van ING België, waar hij zich onder andere heeft beziggehouden met het saneren van het kantorennetwerk. Tijdens deze saneringsronde werden 40 kantoren van de 773 vestigingen gesloten. Daarbij gingen 1000 banen verloren. Hamers stond in België bekend om zijn matige beheersing van het Frans.

Salaris


"Begin 2018 kwam" hij "onder vuur te liggen vanwege een aangekondigde salarisverhoging. Op 8 maart 2018 meldde Het Financieele (sic) Dagblad dat Hamers' salaris zou worden verhoogd met 50% naar ruim 3 miljoen euro per jaar. Hij zou dit in de vorm van een aandelenpakket krijgen, waardoor de bonusregels voor banken niet zouden gelden. Vrijwel alle politieke partijen uitten kritiek op dit voornemen en de voorzitter van de Raad van Commissarissen, Jeroen van der Veer, werd gevraagd om hierover uitleg te komen geven in de Tweede Kamer. ING trok deze aangekondigde salarisverhoging op 13 maart 2018 weer in.

De "hij" hierboven is Ralph Hamers, die het zo geweldig goed deed, dat hij volgens de voorzitter van de Raad van Commissarissen een loonsverhoging van € 1.000.000,00 verdiende. Nu moet de ING een boete betalen van € 775.000.000,00. NOS.nl schrijft: ING Bank wordt verdacht van het faciliteren van internationale corruptie en witwassen. (...) De bank zou ongebruikelijke transacties niet of niet tijdig hebben gemeld en geen of onvoldoende cliëntonderzoek hebben gedaan. "Het vermoeden is dat ING Bank zo corruptie en witwassen mogelijk heeft gemaakt", zegt de woordvoerder van het OM. "Het onderzoek is nog in volle gang."

Je mag toch aannemen dat Ralph H. op zijn minst geweten heeft van dat faciliteren van internationale en witwassen. Als hij dat niet wist was hij dus toch niet zo'n geweldig goede CEO en dat het achteraf terugdraaien van die mega loonsverhoging een terechte beslissing was. Hij as hoe dan ook

Ik zit nog wel met een vraag: zou het niet voor de hand liggen Ralph H. te laten bijdragen aan de boete die ING nu moet betalen?

UPDATE     7-sepember 2018

In 'De Correspondent' van vandaag begint Jos Luyendijk zin column aldus:
Wie wil weten of Nederland iets heeft geleerd van de grootste financiële crash van de afgelopen negentig jaar, moet goed opletten wat er de komende weken gebeurt met de reputatie, bankrekening, dienstbetrekking en vrijheid van ING-topman Ralph Hamers. Onder zijn leiding konden klanten hun rekening misbruiken voor het witwassen van honderden miljoenen euro’s.
(...)Moet de topman zijn bonussen van de afgelopen jaren terugstorten? Moet hij opstappen en vrezen voor vervolging wegens criminele nalatigheid? Worden er tegelijkertijd zowel door justitie als intern door ING keiharde juridische klappen uitgedeeld aan allen die verantwoordelijk waren voor het nieuwe witwasschandaal?