vrijdag 3 mei 2019

ZORG

Data was even schrikken toen ik het AD las :

Mediadirecteur BNNVara wil uitzondering op salarisregels: ‘Grote zorg dat Matthijs vertrekt’

Je kunt je toch niet voorstellen dat Matthijs (van Nieuwkerk) de publieke omroep verlaat. Stel je nou eens voor dat hij naar RTL of Talpa gaat. Dan krijg je na het optreden van iedere gast een commercial over je heen.

Mediadirecteur Gert-Jan Hox van BNNVara ergert zich mateloos aan de ‘eeuwige discussie’ over de verdiensten van Matthijs van Nieuwkerk. Ook dat er gesproken wordt van slinkse salarisconstructies. Volgens Hox is de presentator goud waard.

,Er wordt steeds gesuggereerd dat Matthijs zijn zakken vult met belastinggeld. Dat is gewoon niet waar’', wil Gert-Jan Hox van BNNVara even kwijt. Het salaris van de DWDD-presentator (vorig jaar 363.000 euro) is volgens hem opgebouwd uit de balkenendenorm (van 194.000 euro) plus geld uit de verenigingskas van de omroep.

Veel programma's bij de publieke omroepen worden niet gemaakt door een omroepvereniging maar door een productiehuis, bijvoorbeeld MediaLane. Dat maakt o.a. College Tour, dat voorheen door Twan Huys werd gepresenteerd, maar in het vervolg door raad eens wie. Heel goed!

Dat Van Nieuwkerk geld kan verdienen met zijn achter de schermen-werkzaamheden voor het productiehuis MediaLane (...) vindt Hox verdedigbaar. Hij stelt bovendien dat dit gewoon mag. ,,Zolang het niet gaat over programma’s voor de NPO.".

Matthijs verdient dus ruim boven de balkenendenorm, maar gaat toch nog wat bijklussen. Met dat werk verschijn hij niet op tv en dat wordt kennelijk niet met belastinggeld betaald. Houdt de boekhouding van MediaLane dat nauwkeurig uit elkaar?

Ik heb altijd aardig verdiend, gedurende lange tijd samen met Boukje, maar nu hoef ik ook nog niet te klagen met drie pensioenen bovenop mijn AOW. Als ik een salaris zou hebben van 194.000 euro zou ik echt niet fanatiek gaan zoeken naar wat voor bijverdiensten dan ook. Ik zou zoveel mogelijk vrije tijd willen overhouden waarin ik dat geld kon uitgeven.

Oké, Matthijs moet heel wat afreizen  van Almen (eindje achter Zutphen, vanuit Amsterdam gezien) naar de studio in het Amsterdamse Westerpark, maar de huisvestingslasten zijn in de Achterhoek een stuk lager dan in Amsterdam. Tel uit je winst, Matthijs. Voor dat reizen zal Matthijs ongetwijfeld een vergoeding krijgen. Misschien overnacht hij (met verblijfskostenvergoeding) ook wel eens in Amsterdam. Dat zou niet gek zijn, want, las ik bij RTL-nieuws, hij doet er maar liefst drie uur over om van zijn huis naar Amsterdam te komen, i.p.v. de normale anderhalf uur. Hij heeft 'snelwegangst'. Op een A-weg zul je hem niet tegenkomen. Hoe slim ben je als je een behoorlijk eind van je werk gaat wonen als je niet op een snel weg durft te rijden?

Een argument om Matthijs tot elke prijs bij de publieke omroep te houden is dat hij niet alleen (belasting)geld kost, maar omdat hij als 'kijkcijferkanon' ook een hoop reclame-inkomsten genereert. Matthijs verdient al ruim minder dan de 500.000 euro die hij eerder verdiende omdat Van Nieuwkerk – nog altijd de best betaalde presentator van de publieke omroep – tegenwoordig het tijdslot tussen 19.00 en 20.00 uur op NPO 1 deelt met Margriet van der Linden (van de talkshow M). Let wel: Margriet deelt het tijdslot (van zeven tot acht uur 's avonds) met Matthijs, niet zijn salaris, al haalt zij ook best   wel respectabele kijkcijfers van boven de 800.000. Los daarvan vind ik haar beter dan Matthijs.