zaterdag 14 januari 2017

DEPENDANCE

Het wereldberoemde museum de Hermitage in Sint Petersburg heeft al enkele jaren een dependance aan de Amsterdamse Amstel. Dat heeft, vermoed ik, ik las erover in Het PAROOL, de voorzitter van stadsdeel Nieuw-West, Achmed Baâdoud, op een idee gebracht: hij wil een dependance van het Rijksmuseum naar Nieuw-West halen. 'De stad doet de bewoners van Nieuw-West op cultureel vlak tekort.' (...) "De binnenstad slibt dicht," zegt Baâdoud. "Aan ons bestuurders de taak om daar iets op te verzinnen. Om de stad in balans te krijgen, moeten we voorzieningen vanuit het centrum naar de buitenring brengen. Culturele instellingen binnen de A10, zoals Paradiso, Pakhuis de Zwijger en het Amsterdams ballet keken naar uitbreidingen buíten de stad. Dat is toch te gek voor woorden? Een kwart van Amsterdam woont aan de westkant, laten we cultuur hier op de kaart zetten en niet verder zoeken.

Slibt de binnenstad nu dicht doordat er zoveel mensen uit Nieuw-West, Noord, Oost,  West, Zuid en Zuidoost naar al die culturele instellingen toe komen? Ik dacht dat het vooral om al die buitenlandse toeristen ging die in rijen voor het Rijksmuseum, Van Gogh en het Anne Frankhuis staan en die na hun bezoek een ijsje gaan eten in een van de talloze ijswinkeltjes die in de binnenstad uit de pan gerezen zijn. Laten we er eerst maar eens voor zorgen dat een laagdrempelige culturele voorziening als de bioscoop beter over de stad verdeeld is. Nu liggen alle bioscopen (m.u.v. Pathé Arena in Zuid-Oost) binnen de A10.
  


De meeste liggen zelfs in het centrum. Noord heeft (nog) helemaal geen bioscoop. (In Eye worden films gedraaid, maar niet voor het grote publiek.) Op een steenworp afstand van mijn flat, naast het beginstation van de Noord-Zuidlijn, is inmiddels begonnen met de bouw van een bioscoop.

Waarom heeft Achmed Baâdoud het trouwens alleen over musea? Moeten er ook geen dependances van het Concertgebouw in de diverse stadsdelen komen? En van het Muziektheater? En van Artis? Paradiso heeft het goede voorbeeld gegeven met een dependance in de Tolhuistuin, vlakbij Eye, in Noord dus. Ik vraag me af of de mensen in Nieuw-West of Zuid-Oost daar wat aan hebben.

Ik  vrees dat Achmed het niet helemaal goed begrepen heeft. Wat voor voorzieningen de diverse stadsdelen ook hebben en nog krijgen, wat altijd blijft is de charme van het 'een avondje, of (mid)dagje  de stad in'.