maandag 23 mei 2011

Godslastering

Je kunt (maximaal) drie maanden gevangenisstraf krijgen als je je "in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, door smalende godslasteringen op voor godsdienstige gevoelens krenkende wijze uitlaat" (artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht). De VVD en D66 vonden deze bepaling in het huidig tijdsgewricht wat achterhaald en dienden een initiatiefwetsvoorstel in om deze bepaling uit het Wetboek van strafrecht te schrappen. Het voorstel was namens de VVD ondertekend door Fred Teeven.

Fred Teeven heeft zijn handtekening onder het wetsvoorstel ingetrokken. Als reden daarvoor geeft hij dat hij nu staatssecretaris is. Je zou dan verwachten dat een andere VVD-er zijn plaats inneemt. Maar dat gebeurt niet. In Trouw las ik: Maar D66 is ervan overtuigd dat de liberalen hiermee de gunst van de SGP willen verwerven in ruil voor steun aan de coalitie in de Eerste Kamer.

Die gunst moet dan vandaag verworven worden, want vandaag kiezen de leden van Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer. Daar is al veel over te doen geweest, bijvoorbeeld over het 'ronselen' van de stem van een Zeeuws Statenlid door Rutte en Wilders.

Ik vind het niet netjes iemand te kwetsen die oprecht gelooft dat er een hogere macht is die zijn/haar leven bestiert, al deel ik dat geloof niet. Maar ik kan niemand voor de rechter slepen die mijn visie op de maatschappij - die sterk verwant is met het socialisme - publiekelijk belachelijk maakt. Mark Rutte en Fred Teeven liggen er geen seconde wakker van als ik hier schrijf dat hun gelonk naar de SGP weinig met liberalisme te maken te maken heeft.

De aanhangers van de SGP en andersoortige gelovigen zou ik in overweging willen geven het straffen van godslasteraars geheel over te laten aan hun Opperwezen. Die moet die klus zonder moeite kunnen klaren.
x