woensdag 6 juli 2011

Auditie

Wanneer je op een redelijk mooie dag op een terrasje zit op  een druk punt in Amsterdam, is er een aardige kans dat je getrakteerd wordt op geluid dat wordt voortgebracht door iemand die dat geluid ontlokt aan een muziekinstrument. Ik noem het hier 'geluid', omdat het meestal vrij weinig met muziek te maken heeft. Als het al op muziek lijkt, is het meestal van kwaliteit gespeend. Wanneer zo iemand dan ook nog rondgaat om een bijdrage in zijn levensonderhoud te verzamelen, doe ik daaraan niet mee. Waarom zou ik betalen voor iets waarom ik niet gevraagd heb en dat mij alleen maar irriteert?

Nu leven wij in een tijd van bezuinigingen en het verminderen van ambtenaren. Wat heeft dat met slechte straatmuziek te maken? Dit las ik in Het PAROOL: Het CDA in Amsterdam wil een diploma voor straatmuzikanten invoeren. Muzikanten moeten eerst auditie doen voor ze de straat op mogen vindt Marijke Shahsavari namens de politieke partij in Amsterdam. Pas wanneer ze slagen mogen zij in de stad spelen.

Er moeten dus ambtenaren aangesteld worden die naar kandidaat-straatmuzikanten luisteren. Over hun oordeel moeten zij een rapport schrijven, met een aanbeveling. Het lijkt me niet meer dan logisch dat bij een afwijzende beslissing de kandidaat daartegen in beroep kan gaan bij de bestuursrechter. Ik weet ook wel dat het geen miljoenen zal gaan kosten, maar het toont voor de zoveelste keer aan, dat het altijd politici zijn die ervoor zorgen dat de overheid geld gaat uitgeven en meestal te veel. Als gewoon burger heb ik tenminste nooit gedacht: de gemeente zou iets moeten doen aan het tegengaan van al die zich muzikant noemende personen. Het zijn trouwens meestal buitenlanders. Zou dat er iets mee te maken hebben?
x