vrijdag 3 november 2017

CIRCUS

Stel je even voor: 23 volwassen, in het algemeen hoog opgeleide, mensen die net aan een nieuwe niet zo simpele baan begonnen zijn, zitten twee dagen op een kluitje bij elkaar en doen zo'n twaalf uur per dag niet gek veel meer dan tegen de rug van een man aankijken die de tweede dag constant aan het woord is.

Het moet niet zo moeilijk zijn je zoiets voor te stellen, want waarschijnlijk heb je er een tijdje naar zitten kijken. Om voor mij volmaakt onduidelijke reden voeren 'wij' om de zoveel jaar die vertoning op tijdens de Algemene Beschouwingen over de regeringsverklaring van een nieuw kabinet.

De afgelopen dagen zaten 15 ministers en 8 staatssecretarissen tegen de rug van Mark Rutte aan te kijken die de regeringsverklaring mocht verdedigen tegen de kritiek vanuit de Tweede Kamer. Hadden die mensen echt niets beters te doen? Ze zijn, zoals gezegd, net een paar dagen bezig in hun nieuwe baan. Ze zijn vast nog niet voor honderd procent ingewerkt. Hadden ze daar niet beter wat aan kunnen doen?

Waarom voeren we dat circus elke keer weer opnieuw op?