dinsdag 27 maart 2018

BEWIJS

Het zal nog wel even duren, maar in het proces tegen Holleder zal het toch wel een keer tot een uitspraak komen. Stel je even voor dat de rechter zegt: 'Er is weliswaar geen spijkerhard bewijs dat Holleder opdracht gegeven heeft tot een aantal moorden, maar het is wel zeer waarschijnlijk.' En Holleder wordt veroordeeld tot levenslang. Natuurlijk is zo'n uitspraak in een democratische rechtsstaat als de onze onvoorstelbaar.

In Engeland wist de regering al na een dag of twee wie verantwoordelijk was voor de aanslag op die voormalige dubbelspion en zijn dochter. Ik vond dat knap politiewerk, maar later werd dus duidelijk dat er geen spijkerhard bewijs was voor de betrokkenheid van de Russische regering. Ik heb Mark Rutte horen zeggen: "Dat was ook helemaal niet nodig, want het was wel hoogst waarschijnlijk."  Vervolgens gaat onze regering, net als vele andere, over tot het nemen van strafmaatregelen tegen Rusland. Rusland zal precies dezelfde (tegen)maatregelen nemen. Voorlopig valt dat allemaal nog onder de noemer 'kleine pesterijtjes'. Het lijkt zelfs nog nauwelijks op de toestanden tijdens de koude oorlog. Toen werden er meteen atoomonderzeeërs verplaatst of gingen er troepen naar grenzen.

Ik heb mevrouw May of meneer Johnson nog niet horen zeggen dat de aanslag op die twee mensen eigenlijk een aanslag was op het Verenigd Koninkrijk, want dan zou het meteen een aanlsag op de NAVO worden. Dan gaan we, denk ik, direct naar dreigingsniveau 5. Ik was net zo lekker gewend aan nveau 4.