vrijdag 8 augustus 2008

Tijdsverschil

Het is niet overal tegelijk dag en nacht op deze wereld. Daar hebben we mee leren leven. Het komt nu wel een beetje vervelend uit als je een fanatieke sportliefhebber bent: de Olympische Spelen zijn begonnen. Er zijn mensen die echt alles willen zien en er zijn mensen die alles van één bepaalde sport willen zien en als het even kan live.

De NOS heeft flink uitgepakt! Ze kunnen uiteraard op tv niet alle sporten laten zien die op dat moment in Beijing live worden uitgezonden. Ze laten dus - bijvoorbeeld - voetbal zien, terwijl jij veel liever naar het Grieks en Romeins worstelen kijkt, want wanneer zie je dat nou op tv? Het kan ook zijn dat de NOS jouw favoriete tak van sport wel live uitzendt, maar - vanwege dat tijdverschil - om twee uur 's nachts. Daar kan de NOS ook niets aan doen, maar wel aan die 'samenvallende' wedstrijden: via het internet kun je een keuze maken uit maar liefst TWAALF kanalen.

Goed, we kijken dus naar live-uitzendingen op tijdstippen die het beste passen bij de tijdzone waarin de Chinezen leven? Dat geloof je toch zelf niet? Welk land wil nou, net als in 2004, de meeste medailles halen? Waar zijn ze nou het meest verslaafd aan sport op de tv? Natuurlijk: de Verenigde Staten van Amerika. De wedstrijden - en meer in het bijzonder de finales en nog meer in het bijzonder de finales van sporten waarin de Amerikanen naar verwachting een medaille kunnen halen - worden gehouden en live uitgezonden op tijdstippen die niet de Chinezen, laat staan de Bulgaren of Oegandezen, maar de Amerikanen het best uitkomen. Let wel: de Amerikaanse kijkers en adverteerders. Dat een sporter, zelfs een Amerikaanse sporter, daardoor aan de bak moet op een tijdstip dat hem of haar, sportief gezien, niet zo goed uitkomt, is een zaak van ondergeschikt belang. Hoofdsponsor, dus grootste geldschieter van de Olympische Spelen, is NBC, de National Broadcasting Corporation. De NBC wil rendement van zijn geïnvesteerde centjes en dat komt er als de voor Amerikanen belangrijkste evenementen op voor Amerikanen 'prime time' worden uitgezonden.

Sport en politiek schijnen niets met elkaar te maken te hebben. Sport en commercie hebben alles met elkaar te maken.

LEES OOK IVARS BLOG. Klik HIER