maandag 29 december 2008

Stressvol

Af en toe ben ik ontzettend blij dat er psychotherapeuten zijn, niet omdat ik dan behoefte heb aan ondersteuning of omdat ik iets uit mijn onderbewuste wil opvissen, maar omdat die hebben doorgeleerd voor iets waar ik maar weinig of niets van afweet. Zij kunnen dus wetenschappelijk onderbouwen wat ik al jaren 'aan mijn water voel'. Carien Karsten is, volgens de Volkskrant, zo'n therapeute en zij is gespecialiseerd in stress.

Volgens Carien Karsten (...) vieren veel mensen geen Oud en Nieuw omdat de avond dankzij regels en verplichtingen per se leuk moet zijn. 'De stressvolle decembermaand afsluiten met en spetterend feest is lastig. Plezier kun je niet afdwingen of plannen. Mensen kijken met de feestdagen te veel naar de wensen van anderen, en niet naar zichzelf. Daarmee leg je jezelf te veel druk op.'

December is dus niet voor iedereen een leuke en gezellige maand. Carien zal niet uit haar duim zuigen dat het een "stressvolle" maand is. Het zal wel eigenwijs klinken, maar ik had geruime tijd geleden al door dat je plezier niet kunt "afdwingen of plannen". Ik houd niet van stress, dus niet van afgedwongen gezelligheid. Daarom heb ik tijdens de afgelopen kerstdagen in mijn eentje zitten klooien en daarom doe ik dat met Oud en Nieuw weer. Dat is ook niet per se leuk, maar ik zal me redelijk ontspannen voelen. (Simon Carmiggelt heeft 'klooien' ooit gedefinieerd als: een vorm van actief niets doen.)

Eigenwijs als ik ben ga ik nog een stapje verder dan Carien. Verjaardagen, huwelijksfeesten, jubilea en andere bijeenkomsten ter gelegenheid van de viering of herdenking van wat voor gelegenheid ook, zijn niet per se leuk. Als ik dat soort 'feestelijkheden' bijwoon, is dat meestal niet omdat ik mezelf een plezier wil doen, maar omdat anderen prijs stellen op mijn aanwezigheid. Er is een niet eens zo'n gering aantal mensen die ik dat plezier best wil doen, maar die kennen me goed genoeg om te weten waarom ik er ben en als ik er niet ben doen ze er niet moeilijk over: "Zo is ie nou eenmaal." Inderdaad, daar heb ik nooit een misverstand over laten bestaan. En ik wil best toegeven dat ik soms na zo feestje constateer dat ik me eigenlijk wel geamuseerd heb, of leuk met iemand heb zitten praten, of een interessant persoon voor het eerst ontmoet heb.

Goed voornemen voor 2009: minder stressen, dus minder feesten.