zondag 26 februari 2012

Tussenpaus

In Trouw lees ik: Met PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak heeft zich nu ook een vrouw kandidaat gesteld voor het leiderschap van de partij. Ja, en? Nog niet eens zo lang geleden, zou ze een 'excuus-Truus' genoemd zijn. Iedereen die een beet je verstand heeft van politiek, weet dat ze nauwelijks kans maakt gekozen te worden, maar het zijn pas echte verkiezingen als er ten minste één vrouw bij de kandidaten is.

 'Daadkracht' onderscheidt haar van de andere drie kandidaten, stelt Albayrak. Daarmee zegt ze dus dat die 'daadkracht' bij de mannelijke kandidaten ver te zoeken is. In een ander artikel lees ik: De huidige kandidaat-voorzitters hebben afgesproken dat ze elkaar niet zullen afvallen. Dat artikel gaat over de (beweerde) gewoonte binnen de PvdA dat zittende partijleiders en kandidaten voor die functie geen slinks middel achterwege zullen laten om die functie te behouden, resp. te verkrijgen. Albayrak houdt zich dus niet aan de aan de afspraak, door te beweren dat haar medekandidaten niet daadkrachtig zijn.

De kandidaat-partijleiders gaan de komende tijd de boer op. In allerlei zaaltjes zullen ze gaan beweren dat zij de aangewezen persoon zijn om de partij te leiden tot het moment dat het congres de lijsttrekker kiest voor de eerstvolgende verkiezingen. Stuk voor stuk zullen ze impliciet beweren dat de andere kandidaten ongeschikt zijn. Intussen lijkt het al een uitgemaakte zaak te zijn dat t.z.t. Lodewijk Asscher de PvdA uit het diepe dal moet slepen, waarin ze momenteel verblijft. De PvdA'ers gaan elkaar nu de tent uit knokken om een 'tussenpaus' te kiezen. Je kunt er vergif op innemen dat Diederik Samson die tussenpaus wordt en neem maar van mij aan, dat hij zich niet zonder slag of stoot zal laten opvolgen door Lodewijk. Zo werkt dat niet in de politiek, in geen enkele partij. Iedereen die de politiek in gaat, doet dat vanuit de overtuiging dat zhij het verschil kan maken, dat het land op hem/haar zat te wachten. Job Cohen heeft nog eens overduidelijk aangetoond dat je het niet redt in de politiek als je je netjes wilt blijven gedragen.
x