zaterdag 23 maart 2013

Uitspraak

De Amerikaanse schaatser Jonathan Kuck doet al weer een paar jaar mee op wereldniveau. Schaatsen is een sport die ik vrij goed volg. Studio Sport doet dat ook en dat heeft daarvoor dus mensen in dienst die zorgen voor het geouwehoer tijdens de ritten. Elk jaar weer vragen ze zich af of ze de naam Kuck nu moeten uitspreken als 'Kuk' of als 'Koek'. Ik herinner me nog de eerste keer dat Kuck meedeed aan het WK Allround, in 2010 en toen al stelden de heren commentatoren vast dat beide uitspraken mogelijk waren, maar dat de schaatser zelf de uitspraak 'Koek' gebruikte.

Om de een of andere reden vinden commentatoren dat ze hun mond niet mogen houden, terwijl zeker bij het schaatsen volkomen duidelijk is wat er gebeurt: je ziet wie er voor ligt en je ziet welke tijden de schaatsers maken, zowel per ronde als in het totaal van de rit. Voor alle zekerheid roepen ze dat nog maar even, maar daar wordt de beschikbare tijd niet mee gevuld en moeten ze iets anders zeggen (vinden zij), want er mag geen stilte vallen. Dan moet er dus geouwehoerd worden. Gisteren deed ook Kuck zijn duit weer in het zakje en wat vroegen de heren commentatoren zich af? Inderdaad: is het nou 'Kuk' of 'Koek'? En opnieuw bleek dat ze erachter waren gekomen, dat beide uitspraken mogen en dat de betrokkene zelf zich 'Koek' noemt.

Het zit er dik in dat Jonathan Kuck ook het volgend jaar nog schaatst en wellicht zelfs aan de Olympische Winterspelen deelneemt. Ik weet nu al waar de heren Snoeks en Dijkstra het over zullen hebben als Jonathan zich over het ijs beweegt. Ouwe koek.
x