dinsdag 29 december 2009

Stress

Nog iets meer dan drie maanden te gaan en het is tien jaar geleden dat ik ophield met werken voor mijn dagelijks brood. Ik kon gebruik maken van een mooie vut-regeling en vier jaar later ging ik met pensioen. Vanaf de allereerste dag is het niet werken me uitstekend bevallen. Ik wist het toen al: ik was bepaald niet exemplarisch voor veel leeftijdgenoten die in dezelfde situatie verkeerden. Voor vele was het een zwart gat waarin zij zich zagen vallen. Een beetje werkgever bood meerdaagse cursussen aan waarin men zich, desgewenst samen met partner, op het dreigende zwarte gat kon voorbereiden.

In de Volkskrant las ik dat er nog weinig veranderd is: Gepensioneerde schrikt van zee aan vrije tijd.
Zo luidde de kop boven het artikel. Naast zeeën van tijd brengt het pensioen ook een flinke dosis stress met zich mee. Voor die mensen mag, neem ik aan, de AOW-leeftijd nu al verhoogd worden. Het is allemaal onderzocht door onderzoeksbureau 'InSites Consulting'. Tom de Ruyck, senior consultant bij dat bureau zegt: "Plots is er heel veel vrije tijd die zinvol moet worden ingevuld. En dat brengt de nodige stress met zich mee."

Ik ben daar misschien een rare in, maar ik vind - en vond - juist dat je vrije tijd helemaal niet zinvol moet invullen. Je moe(s)t je werktijd zinvol invullen, als je tenminste een belangrijk deel van je wakende tijd enigszins aangenaam wil(de) doorbrengen. Het aardige van vrije tijd, de naam zegt het al, is dat je die geheel naar eigen voorkeur mag invullen. Zinloos of zinvol, nuttig of onnuttig, je ziet maar; als je maar geen kattenkwaad uithaalt. Is een thriller lezen zinvol? Ik doe dat wel eens, maar er zijn mensen die dat maar niets vinden. Zonde van de tijd waarin ik ook LITERATUUR had kunnen lezen. Is het dagelijks volgen van een soap op tv zinvol? Ik doe het nooit, maar ik heb gisteravond wel voor de zoveelste keer 'Alien' op tv bekeken. Inmiddels klassieke horror! Ik houd van horror.

In het begin van het artikel wordt al aangegeven wat een mogelijke zinvolle invulling van de vrije tijd is: eindelijk tijd voor die cursus nordic walking. Als er nou iets zinloos is! Iedereen kan van nature lopen, maar je hebt altijd mensen die zich laten aanpraten dat je dat beter kunt doen met een paar stokken die je normaliter gebruikt bij het skiën of langlaufen en die zich ook nog eens een cursus laten aansmeren. (Binnenkort in Scandinavië: Dutch Skiing, zonder stokken.)

De voorlichting en de voorbereiding vanuit bedrijven op deze nieuwe fase kunnen wel wat beter, concludeert het onderzoeksbureau. Eerlijk gezegd ben ik van mening dat bedrijven niet, door het stellen van te hoge eisen, moeten voorkomen dat werknemers al tijdens hun dienstverband (in hun vrije tijd natuurlijk) een cursus kunnen volgen, of op een andere manier hun avonden, weekends en vakanties naar believen kunnen invullen, zodat ze niet al vóór hun AOW lopen te stressen. Dan kunnen ze er meteen aan wennen dat vrije tijd niets met een zwart gat te maken heeft.

O ja, het zijn vooral de hoger opgeleiden die in het zwarte gat vallen. De Ruyck: 'Mensen die een fysiek zware baan hebben, ervaren het pensioen vaker als verlossing, een beloning voor het harde werken.' Weet je wat ontzettend vermoeiend én zinloos is? Open deuren intrappen.
x