woensdag 15 april 2009

Stroming

Naar het zich laat aanzien krijgen we er een nieuwe publieke omroep bij: PowNed, de Publieke Omroep Weldenkend Nederland En Dergelijke. Minister Plasterk moet daar t.z.t. een vergunning voor verlenen, maar volgens Trouw zal hij zich soepel opstellen. Het belangrijkste criterium voor toetreding tot het bestel – het vertegenwoordigen van een 'maatschappelijke stroming' – wil Plasterk 'liberaal' toepassen.

PowNed is een initiatief van de makers van de website 'Geen Stijl'. Een 'stroming' is volgens Van Dale Online een "heersende denkwijze of werkwijze op enig terrein". Als je af en toe 'Geen Stijl' leest, meer in het bijzonder de reacties op de berichten die daar geplaatst worden, dan vraag je je in de eerste plaats af of daar wel gedacht wordt. Begrijp me goed: als een voldoende aantal geborneerde, bevooroordeelde, niet nadenkende mensen een omroepvereniging willen oprichten, hebben ze mijn zegen. Vind je 'Hilversum' te links, dan mag je van mij een rechtse omroep oprichten. "Met PowNed zul je erachter komen dat je rechterspeaker ook geluid maakt." Vind je 'Hilversum' niet kritisch genoeg tegen over 'the powers that be', ga er maar flink tegenaan.

PowNed wordt gemaakt "voor mensen die geïnteresseerd zijn in nieuws en opinie." Nou, dat ben ik, al jaren. "PowNed is bedoeld voor wat wij de netwerkgeneratie noemen. Actief lid van de informatiemaatschappij. Altijd verbonden met internet (mobiel of niet) en met elkaar." Al ben ik dan van ruim vóór het internet, je hoeft mij niet op de voordelen ervan te wijzen. Je zou haast zeggen dat PowNed mijn zender gaat worden.

"Kijkers zijn immers oud en wijs genoeg om zelf hun mening te bepalen." Dat klopt helemaal. Daar heb ik 'Netwerk', 'NOVA', 'Zembla', 'Rondom Tien' en 'Buitenhof' niet voor nodig. Daar komen regelmatig mensen aan het woord die een stuk rechtser zijn ik. Ik heb PowNed niet nodig om nog rechtsere meningen te horen, want die ken ik zo langzamerhand ook wel en als ik het weer precies wil weten, lees ik een uurtje 'Geen Stijl'.

Waar het op neer komt - en dat heb ik niet zelf bedacht, dat is al jaren geleden uitgezocht - is dat heel veel mensen via de tv geen andere mening dan de hunne willen horen, zij willen hun eigen mening bevestigd zien. Anders moet je gaan nadenken. Ze willen kunnen zeggen: "Zhij (een willekeurige BN-er) vond het ook." Tel uit je winst! De potentiële achterban van PowNed is groot genoeg om er een A-omroep van te maken, maar ik zal de initiatiefnemers van PowNed wat vertellen: het merendeel is nog te lullig om lid te worden. Die wachten wel af welke hapklare brokken er in hun richting gegooid worden.

x