zaterdag 30 april 2011

Afval

Vandaag is het weer die ene dag in het jaar dat ik zeker niet de stad zal ingaan. Ik laat de stad aan de plattelanders, die het om voor mij onnaspeurlijke reden leuk vinden zich door een drukke menigte te dringen op weg naar een biertje dat in een plastic bekertje wordt geschonken. Die bekertjes, de patatzakjes- en bakjes kun je daarna ergens achteloos laten vallen zodat de Stadsreiniging vannacht en morgenochtend ook weer wat te doen te doen heeft. Ja, ik weet het: de Amsterdammers die wel de stad in gaan zijn geen haar beter dan die plattelanders. Ze zijn alleen vandaag in de minderheid.

Waarom komen al die mensen eigenlijk? Natuurlijk is Amsterdam een leuke stad om te bezoeken, vertel mij wat, maar als je mij vraagt wat er vandaag nou voor bijzonders gebeurt, dan zou ik het echt niet weten. Op de gemeentelijk website kun je zien wat er allemaal voor je georganiseerd wordt en waar . Voor het merendeel is het muziek die je het hele jaar overal kunt horen. Je kunt hier en daar een versnapering kopen die een goede kans op voedselvergiftiging biedt. Je kunt ouwe troep kopen waar anderen vanaf willen, maar dat kan dagelijks op het Waterlooplein. En in het centrum kun je je nauwelijks bewegen.

Ik heb het idee dat 'iedereen' naar (de binnenstad van) Amsterdam gaat omdat nu eenmaal 'iedereen' naar Amsterdam gaat.Wil je het een beetje goedkoop houden en je eigen bier meenemen? Forget it! Als je meer dan één blikje bij je hebt, word je beschouwd als handelaar, dus dat mag niet. Wil je een keer met je dekschuit over de grachten varen? Kun je ook vergeten!  Verder dan de Singelgracht kom je niet. En de Singelgracht moet je niet verwarren met het Singel (van de Bloemenmarkt). De Singelgracht is de buitenste gracht van die bekende gordel.
x