maandag 22 juni 2009

Gerucht

Wouter Bos, vice-premier, minister van financiën en politiek leider van de PvdA is homo. Hij wenst echter niet uit de kast te komen, is getrouwd en is vader. Geen enkele krant in Nederland schrijft daarover, geen enkele tv-rubriek besteedt er aandacht aan. Je mag dus zeggen dat de mededeling "Wouter Bos is homo." vooralsnog valt in de categorie 'geruchten'. Gisteren las ik in Trouw de column van Ephimenco. Ephimenco maakt zich kwaad: Sinds enkele dagen circuleert in de krochten van internet een bericht over de vermeende seksuele geaardheid van een vooraanstaand Nederlands politicus. Het bericht is afkomstig van een beruchte Nederlandse journalist/querulant die zijn slachtoffers meestal met een door haat en rancune gedrenkte hardnekkigheid achtervolgt.

In zijn column noemt Ephimenco geen naam, maar in een reactie kom ik een tekst tegen met daarin een passage over "de escapades van Wouter Bos". Ik type bij Google 'is wouter bos homo'. Ik krijg "circa 43.400" hits. De allereerste is 'klokkenluideronline', dat al op 15 november 2006 het licht zag. In een reactie daarop lees ik: "Dat hij Homo is, zie je en ruik je zo, daar hoeft hij niet voor te trouwen of te scheiden." HP/De Tijd had op zijn website, schrijft Ephimenco, een artikel over een door Wouter Bos voor 40.000 euro gekochte tape waarop zijn escapades te zien zouden zijn. HP/De Tijd heeft dat artikel inmiddels verwijderd, maar via "GeenStijl" kun je het nog steeds lezen.

Wat heeft Ephimenco nu bereikt? Dat iemand als ik, die het geen moer interesseert wat de seksuele geaardheid van wie dan ook is, noch wat zhij met die geaardheid doet, nu weet dat er geruchten zijn over de seksuele geaardheid van Wouter Bos. Er zijn ongetwijfeld meer mensen die naar aanleiding van Ephimenco's column aan het googelen geslagen zijn. De colum leidt o.a. tot deze reactie: "(...) nu het de partijleider van de pvda betreft zwijgt men er over." Met "men" wordt geduid op de 'linkse' media.

Ik twijfel geen moment aan Ephimenco's oprechte verontwaardiging. Maar het is niet minder dan stupide op deze manier in een kwaliteitskrant de kat op het ranzige spek te binden.
X