zaterdag 23 januari 2016

STANG

Nederlandse mannen associëren het toch een beetje met hun mannelijkheid, las ik in het AD. Radio-DJ Gerard Ekdom is zelfs begonnen met een actie voor het behoud ervan. Van wat? De herenfiets, met stang. 'Een man zonder stang is zijn kloten niet waard', zei hij in het radio-programma Ekdom in de ochtend. De dj roept zijn luisteraars op de herenfiets te steunen. Dat schrijft Het PAROOL.

De 'herenfiets' maakt steeds meer plaats voor de 'fiets met lage instap', vroeger ook wel 'damesfiets' of, in later jaren, ook wel 'omafiets' genoemd. Daar zijn allerlei goede redenen voor. Bijvoorbeeld: Omdat fietsen tegenwoordig veel steviger zijn dan vroeger, heeft de stang op de meeste fietsen geen functie.

Maar Gerard Ekdom is een 'echte vent', denkt hij. Naar mij idee ben je behoorlijk zielig, als je je 'mannelijkheid' (wat dat ook moge zijn) moet bewijzen door het soort fiets waarop je rijdt.


PS

Vanavond is om 21:05 uur, bij 'één' (België) de film 'The Bridges of Madison County' te zien, de laatste film die ik samen met Boukje (en Sjouk) in de bioscoop gezien heb. Los daarvan is de film ook zeer de moeite waard. De hoofdrollen zijn van Meryl Streep en Clint Eastwood, die de film ook regisseerde. Met deze film gaf Eastwood, voor zover nog nodig, aan veel meer te kunnen dan harde types als politiemannen en cowboys spelen.