maandag 9 oktober 2017

BALBEZIT

Ik moet iets bekennen: zaterdagavond heb ik naar het eerste kwartier van de voetbalwedstrijd Wit-Rusland - Nederland gekeken. Toen de wedstrijd nog moest beginnen wisten Advocaat c.s. al, voor zover nog nodig,  dat door de uitslag Zweden - Luxemburg (8-0) deelname aan het WK voetbal illusoir was geworden. Er viel niets te verliezen. Genoeg reden om fris en vrolijk te voetballen, maar in het kwartier dat ik gezien heb leek het erop alsof Advocaat de opdracht had gegeven vooral op balbezit te spelen. Er werd - zoals bijna een traditie lijkt te worden - heel veel naar links en rechts of naar achteren gespeeld, terwijl de bedoeling van voetbal toch is vooruit - in de richting van het doel van de tegenstander - te spelen.

Na een kwartier had ik het dus wel gezien en kon ik gaan lezen. De uitslag vernam ik uit het late NOS-journaal. Ik ga a.s. dinsdag echt niet kijken of 'wij' van Zweden kunnen vinden met een verschil van 13 doelpunten. Ik vrees dat vooral geprobeerd zal worden te voorkomen dat ook de laatste wedstrijd van de voorronde verloren gaat worden. Dus weer lekker op balbezit spelen.

Trouwe lezers van Beggartalk weten dat ik er niet rouwig om ben dat Nederland volgend jaar niet aanwezig is bij het WK. Natuurlijk zal van 14 juni to 15 juli de TV vergeven zijn van voetbal, maar in ieder geval worden ons oeverloze voor- en nabeschouwingen van wedstrijden van het Nederlands elftal bespaard. En talloze straten, hele wijken, van dorpen en steden zullen niet vol gehangen worden met rood,wit, blauw en oranje. Natuurlijk zal in vrijwel alle kroegen het WK compleet te volgen zijn op grote schermen, maar dankzij de afwezigheid van Nederland zal het er net iets rustiger zijn.