zaterdag 22 juli 2017

DRUKFOUT

De afgelopen tijd zag ik op tv vaak een vooraankondiging van het programma 'Dokters vs Internet'. Ik had zo mijn twijfels en zocht eens verder. Er waren reeds uitzendingen van dat programma geweest. Ik heb er een bekeken.

Op het Internet is veel wetenswaardigs te vinden, ook over ziektes. Niet zo gek dus, dat veel mensen die iets aan of in hun lichaam zien of voelen op het Internet gaan zoeken of er bij die verschijnselen/symptomen een ziekte hoort en, zo ja, welke. Niks mis mee, natuurlijk, als ze maar niet zelf gaan aanmodderen en ook even langs een dokter gaan. Ik moest denken aan een uitspraak van Mark Twain die ik jaren geleden eens gelezen heb: "Wees voorzichtig met het lezen van gezondheidsboeken. Je zou kunnen overlijden ten gevolge van een drukfout." Dat geld natuurlijk ook voor websites.

Ik google ook wel eens naar ziektes, maar alleen als er door een arts al een diagnose is gesteld. Zo kom ik wat meer te weten, zonder dat ik de kostbare tijd van een arts in beslag neem, waardoor andere patiënten nog langer moeten wachten. Recentelijk heb ik opgezocht wat boezemfibrileren is nadat een 'reset' in het ziekenhuis me daarvan afgeholpen had.

Voor degenen die het programma niet kennen: in 'Dokter vs Internet' worden een team van drie huisartsen en een team van drie BN'ers geconfronteerd met echte patiënten. Ze komen iets te weten over hun klachten/symptomen en moeten dan een diagnose stellen, de artsen op grond van hun kennis en ervaring, de BN'ers op basis van wat ze op het Internet vinden. In het programma dat ik zag deden de artsen het duidelijk beter.

Het ligt ongetwijfeld aan mij, maar ik zie nooit wat er zo boeiend is aan populaire programma's als 'Boer zoekt vrouw' of 'Heel Holland bakt er niets van'. Op 20 december 2016 keken 880.000 mensen naar 'Dokters vs Internet'. Dat zijn er best veel, geloof ik. Als wedstrijd vond ik het niet echt spannend. BN'ers doen mij, wat zij ook doen, niet zo veel. Heb ik iets meer geleerd over ziektes die je niet elke dag tegenkomt? Nou, niet echt en als ik wel wat geleerd zou hebben, wat doe ik dan met die kennis? Ik moet toch naar de dokter, of naar het ziekenhuis. Ik moet toch medicijnen slikken. Dat doe ik al jaren. Laat verder maar zitten.