dinsdag 27 oktober 2009

Gezond

Wanneer ik in mijn jonge jaren de stad in ging en ineens trek had, ging ik naar een broodjeszaak als 'Van Dobben' of 'Broodje van Kootje'. De tosti was, in mijn herinnering, nog niet in zwang en het broodje shoarma kenden we helemaal nog niet. Kenmerk van het Amsterdamse broodje was, dat het vaak meer beleg dan broodje was. Daar had ik overigens geen enkel bezwaar tegen. Echte broodjeszaken zie je nauwelijks meer in Amsterdam. Van Dobben is er nog steeds en daar kun je ook nog steeds zo'n 'ouderwets' broodje krijgen. (En natuurlijke die beroemde kroket.)

De broodjeszaken zijn verdwenen, vermoed ik, omdat je tegenwoordig in bijna elke horecagelegenheid een broodje, baguette, ciabatta, pistolet of wat dan ook kunt krijgen. Die bestel ik dan ook wel eens. Wat me dan altijd irriteert is dat ik niet alleen dat broodje en het door mij uitgekozen beleg krijg, maar vaak tussen beleg en broodje plakken tomaat, halve augurken, olijven, stukken courgette en blaadjes sla. Ik ben de eerste om toe te geven dat ik motorisch enigszins gestoord ben, maar of ik die broodjes nu met vork en mes te lijf ga of er gewoon uit de hand happen van neem, steevast glijden al die meegeleverde groenten een door mij ongewenste kant op. Vaak nog irriterender vind ik dat naast een broodje wat geraspte worteltjes en uitjes uit een of ander potje gedrapeerd worden, ook wel eens vergezeld van een bolletje van iets dat in de verte aan een huzarenslaatje doet denken en ook uit een fabriek komt.

Op menu's worden die broodjes met groenten nog wel eens aangeduid met 'broodje gezond', alsof dat enkele slablad en die paar andere groenterudimenten een broodje kaas of halfom veel gezonder zouden maken. Tot mijn genoegen las ik in de Volkskrant, dat uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt, dat het 'broodje gezond' meestal helemaal niet zo gezond is. Van de veertien onderzochte broodjes bevatten er volgens de Consumentenbond maar drie voldoende groente. Ze waren allemaal te zout en de helft bevatte te veel calorieën. OK, zonder die groenten bevatten ze ook teveel calorieën en zijn ze ook te zout, maar die enkele keer dat ik een broodje buiten de deur eet zal me niet de das omdoen. 'AH to go' is één van de twee bedrijven die nog 'redelijke' broodjes gezond leveren, maar dat vind ik meer iets voor toeristen die op weg van het Paleis op de Dam naar het Anne Frankhuis al wandelend nog even gauw iets willen eten. In zo'n geval stop ik liever even bij een haringkraam en verorber daar twee (nooit één) haringen. Daar haal ik altijd de avond wel mee. Dat is nog echt gezond ook, want die barsten van goede vetzuren.
x