maandag 4 februari 2019

WEDSTRIJDJES

Het sterft op de Nederlandse TV van de wedstrijdjes. Wie duikt het beste, wie zingt het beste, wie danst het beste, wie dirigeert het beste, wie is de mo? Zoals jullie al vermoedden kijk ik nooit naar dat soort programma's. Ik stoor me alleen aan de voortdurend terugkerende promo's ervoor. Na een aantal weken weet ik echt wel dat op zondagavond gekeken wordt wie er het beste bakt. De miljoenen fans weten dat ook wel, dus voor wie zijn die promo's nou bedoeld? Of moet je als fan van zo'n programma echt aan de onderkant van de samenleving zitten wat betreft geheugencapaciteit, zodat je echt voortdurend herinnerd moet worden aan de datum van de eerstvolgende uitzending? Ja, ik realiseer me heel goed dat ik me hier schuldig maak aan een manier van discussiëren waaraan men zich in de sociale media bij herhaling schuldig maakt, graag zij beledigend mogelijk bijvoorbeeld. (Ik doe het hier trouwend nog redelijk netjes en natuurlijk denk ik niet echt dat alleen domme mensen aan de buis gekluisterd zijn bij Heel Holland Bakt.

In Het PAROOL van vandaag las ik dat de torenhoge favoriete Maroeska niet de winnares werd. In een eerder artikel in hetzelfde PAROOL had ik al eens gelezen dat zij onderwerp was van hevige, vaak negatief geladen discussies op Twitter. Zij zou namelijk geen amateur te zijn, maar een soort professional. Over de rol van Omroep Max in dit geruzie was zij ook niet erg te spreken.

Gelukkig stond de opvolging van Heel Holland Bakt als klaar: Heel Holland Schildert. Zo heet het niet maar het idee is natuurlijk hetzelfde, Ze hebben zelfs André van Duin overgenomen als presentator. Jeroen Krabbé weet alles van Van Gogh en Gauguin. Wat fijn dus dat hij commentaar mag leveren bij het werk van amateurschilders.

Ik ga weer niet kijken.