vrijdag 16 oktober 2015

KOSTEN

Afgelopen woensdag heeft de Tweede Kamer vrij lang met Mark Rutte gedebatteerd over een bedrag dat 0,000034% uitmaakt van alle uitgaven die onze regering in 2016 gaat doen. Ik heb het dan over € 90.000,00 van in totaal € 262,100.000.000,00. Inderdaad, het ging over de kosten van het onderhoud van de Groene Draeck, persoonlijk eigendom van prinses Beatrix, dat op onze kosten door de Koninklijke Marine wordt onderhouden. Er zijn meer booteigenaren in Nederland. Die moeten zelf de onderhoudskosten betalen. Dat moet Beatrix ook lukken.

Dat Tweede Kamer en regering zich uren lang bezig houden met discussiëren over zo'n (relatief) flutbedrag, toont naar mijn idee weer eens aan dat het hoog tijd wordt de monarchie af te schaffen.

Willem-Alexander en Máxima verdienen samen € 95.749,00 per maand. Veel Nederlandse gezinnen zouden dat een mooi jaarinkomen vinden. al moetrn ze er dan nog wel belasting over betalen, wat het gezin Oranje-Nassau niet hoeft. Met de VVD schijnt er nu over te praten te zijn dat het koninklijke stel inkomstenbelasting gaat betalen. Maar omdat ze dan netto achteruit gaan, zou eerst hun salaris verhoogd moeten worden. Zouden ze in hun gewone dagelijkse leven dan merken dat ze het met minder moesten doen?

O ja, door hun buitenlandse reizen met zo'n handelsdelegatie slepen ze voor ons land veel meer binnen dan ze kosren. In het programma stand.nl op Radio 1, waar ik gisteren naar luisterde, ging het over de stelling Het koningshuis is de hoge kosten meer dan waard. Nou, dat is wetenschappelijk onderzocht:  die buitenlandse reizen hebben helemaal niets extra's bijgedragen aan ons nationale inkomen. Ik heb inmiddels vier staatshoofden meegemaakt. Een vijfde hoeft van mij niet.