woensdag 20 juli 2011

Selectief

Trouwe lezers van 'Beggartalk' weten dat het een van mijn stokpaardjes is: we maken ons druk over de slechte staat van de mensenrechten in bepaalde landen, maar het moet ons wel uitkomen. We helpen dus mee om Kadafi zijn land uit te krijgen, maar doen rustig zaken met Saudi-Arabië, al is de situatie daar minstens zo slecht als, zo niet slechter dan die in Libië.

Ik denk niet dat 'Beggartalk' tot de verplichte dagelijkse lectuur van leden van de Tweede Kamer behoort, maar het is toch aardig in Trouw een opiniestuk te lezen van een fractielid van de ChristenUnie, Joël Voordewind, dat ik bij wijze van spreken zelf geschreven kon hebben.

De kop van het stuk:

Wel actie tegen Kadafi, en niet tegen de anderen?

Een paar citaten (die betrekking hebben op Saudi-Arabië):

Nederland maakt zich schuldig aan selectieve verontwaardiging.

Vanuit dit totalitair geregeerde land zijn de afgelopen jaren miljarden dollars steun gegeven aan islamitische terreurbewegingen.

Het regime staat op de vierde plaats op de ranglijst van landen waar christenen het meest te duchten hebben. En toch wordt Saoedi-Arabië in 2012 wéér lid van de VN-Raad voor Mensenrechten en drijft de internationale gemeenschap, inclusief Nederland, gewoon handel met dit regime.

Over Libië schreeuwt de wereld moord en brand, met de omwentelingen in Egypte en Tunesië leefden we allemaal mee. Maar aan Saoedi-Arabië doen we niets. Sterker nog; we moedigen zelfs het bedrijfsleven aan om de banden aan te halen.

Het is ongeloofwaardig als het Westen predikt dat mensenrechten en democratie universeel zijn, maar ondertussen vrolijk handel blijft stimuleren met en hulp blijft geven aan onderdrukkende regimes.

Hoor je het ook eens van een ander.
x