donderdag 27 februari 2014

Spoed

Ik heb al eens een herseninfarct gehad en ook een hartinfarct. Ruim een half jaar geleden mocht ik aan den lijve ervaren wat een TIA is. Ik ben dus nog al eens per ambulance naar de spoedeisende hulp (SEH) van een ziekenhuis gebracht. Toen ik in Amsterdam-Noord kwam te wonen vond ik het wel een geruststellende gedachte dat ik op fietsafstand (15 minuten max.) van het BovenIJ ziekenhuis woonde.

Gisteren heb ik een online petitie getekend. Ik las daarover in Het PAROOL. De verzekeraars willen posten met eenvoudige spoedzorg - bijvoorbeeld voor een plotseling opkomende koorts - behouden, maar geven wel aan dat in stedelijk gebied (zoals Amsterdam), met veel ziekenhuizen relatief dicht bij elkaar, SEH's kunnen sneuvelen. Een van die SEH's is die van het BovenIJ ziekenhuis. De petitie roept op tot behoud van de SEH van het BovenIJ ziekenhuis. Een woordvoerder (van Achemea): 'Er ligt nog niets vast. De regiogesprekken zijn het startpunt, de belangen van de ziekenhuizen worden nadrukkelijk meegenomen.' Dat is fijn voor het BovenIJ ziekenhuis, maar wie neemt de belangen van de verzekerden, resp. de potentiële patiënten mee?

Amsterdam-Noord telt ruim 86.000 inwoners. Dat zijn er meer dan in gemeentes als Hilversum, Amstelveen, Hengelo, Schiedam, Lelystad en nog een paar. Je kunt je toch nauwelijks voorstellen dat voor de inwoners van die gemeentes geen SEH voorhanden is.
x