dinsdag 23 februari 2016

LEVENDSONDERHOUD

De Engelse premier heeft bij de EU bedongen dat de kinderbijslag verlaagd mag worden voor arbeidsmigranten van wie de kinderen in het land van herkomst verblijven. Dat geldt overigens niet uitsluitend voor het Verenigd Koninkrijk. Tweede Kamerlid Anne Mulder (VVD), schrijft Trouw, heeft er wel oren naar. (...) Voor zijn collega Marit Maij van de PvdA is het 'in principe bespreekbaar'. (...) Het gaat om kinderen in landen als Polen, Bulgarije of Roemenië waar de kosten van levensonderhoud veel lager zijn dan hier.

Op de website www.kinderbijslag2016.com zag ik om welke bedragen het dit jaar gaat.

Voor het eerst sinds 2012 zal de kinderbijslag in 2016 omhoog gaan. In onderstaande tabel vindt u de nieuwe kinderbijslag-bedragen.


0 t/m 5 jaar 6 t/m 11 jaar 12 t/m 17 jaar
per kind€ 197,67€ 240,03€ 282,39
Dat zijn  bedragen per kwartaal. Dus om nou te zeggen dat je er rijk van wordt, nee. Maar hebben ze in die landen niet veel meer kinderen dan wij? Echt niet! Oost-Europese landen zoals Polen, Roemenië en Hongarije hebben met 1,3 kinderen per vrouw of minder, de laagste vruchtbaarheid (...) (Eurostat vruchtbaarheidscijfer, 2013). Nederland ligt qua aantal kinderen per vrouw boven het Europese gemiddelde.

Is het nou echt zo erg dat ze in Oost-Europa met die per honderd euro per maand aan kinderbijslag net iets meer kunnen doen wij? Als ik daaarheen zou verhuizen, zou ik met mijn pensioen en AOW ook meer kunnen doen dan hier. Of breng ik nou de VVD op een idee? Willen ze daarop ook korten en vindt de PvdA dat wel bespreekbaar?